Je¶li obejrzeli¶cie trzeci odcinek
Schronizmów to ju¿ wiecie jaka jest poprawna odpowied¼ na pytanie
Dlaczego zosta³o ustanowione odznaczenie "Schroncon 2009" w Alei Zas³u¿onych. Je¿eli nie obejrzeli¶cie, to obejrzyjcie, bowiem nie bêdziemy powtarzaæ kilka razy tych samych informacji z racji niedoboru stóp procentowych i ró¿owych ka³amarnic (ewentualnie czego¶ innego, co wymy¶licie sami). Ze wszystkich prac, które nades³ali¶cie jestem nies³ychanie zadowolony, gdy¿ z punktu widzenia absurdu bij± one na g³owê niektóre polskie kabarety aspiruj±ce do miana absurdalnych. Z jednej strony jestem trochê zdziwiony, ze tyle absurdu na tak zwyk³y i pospolity konkurs, z drugiej pojawia siê w mojej g³owie coraz silniejsze przekonanie, ¿e w Polsce, kraju absurdu, widocznie ka¿dy spo¿ywa ten rodzaj humoru z mlekiem matki, a potem jest nim karmiony przez ró¿ne inne, mniej chwalebne i mniej ni¿ matka kochaj±ce instytucje. Ale tym razem nie bêdzie pisania o mediach i urzêdach. Po prostu przyjmijmy, ¿e wszystkie je nale¿y zburzyæ.
Pierwszym odwa¿nikiem, który zdecydowa³ siê na wys³anie swojej tezy na temat przys³owiowego dlaczego by³ Jerzy. Odpowied¼ by³a ciekawa, gdy¿ zak³ada³a wewnêtrzn± sprzeczno¶æ interesów w samym Squonku. Opublikujemy j± w specjalnym wydaniu schronowego zina, tak jak resztê odpowiedzi z tego konkursu. Na razie nie wiadomo co to za Zin i kiedy siê uka¿e, ale b±d¼cie pewni, ¿e to nast±pi. Oczywi¶cie ko³a Schronu wolno miel±, wiêc trochê na niego wszyscy poczekamy.
Kolejne odpowiedzi zosta³y przes³ane – co mnie nieco zdziwi³o – przez ludzi, którzy dopiero siê na forum zarejestrowali. Oznacza to dwie rzeczy: albo kto¶ chcia³ mnie wykiwaæ, zwiêkszaj±c sobie szanse na wygran± i zak³adaj±c lipne konta (ale sprawdzi³em tu i tam i ta opcja raczej odpada, zreszt± ten kto¶ musia³by byæ g³upi, gdy¿ regulamin wyra¼nie dopuszcza³ wielokrotne odpowiadanie w celu zwiêkszenia szans na wygran±, co te¿ skwapliwie zosta³o przez niektórych wykorzystane). Za³ó¿my wiêc, ¿e chodzi o drug± opcjê, czyli konkurs przyci±gn±³ swoim g³upawym absurdem do Schronu kogo¶ na tyle mocno, ¿e postanowi³ siê on zarejestrowaæ, by wzi±æ w nim udzia³. W takim razie nale¿y mi siê medal za przyci±ganie do Schronu nowych ludzi, a nowym ludziom medal nale¿y siê za przebrniêcie przez formularz rejestracyjny.
W ka¿dym razie odpowiedzi kolejno wysy³ali: rybisiu, LeElectro, Marneas, Ordynus i ponownie Marneas. Po szczegó³owym zapoznaniu siê z tym wszystkim, z czym zapoznaæ siê musia³em, postanowi³em zupe³nie polegaæ na swoim widzi mi siê (i ostrzegam, ¿e nie bêdê rozpatrywa³ ¿adnych sprzeciwów). Zdecydowa³em równie¿, by wybraæ odpowied¼ do¶æ absurdaln±, ale z drugiej strony maj±c± jednak jaki¶ nik³y zwi±zek z ogólnie pojmowanym sensem i logik±. Nade wszystko jednak przypad³o mi do gustu wyja¶nienie wcale nie obszerne, ale ostro i wybitnie wbijaj±ce siê szydercz± zgry¼liwo¶ci± w t³um prawo my¶l±cych intelektualnych impotentów, którzy pewnie uwa¿aj±, ¿e najwiêkszy patriotyzm to p³acenie podatków. Byæ mo¿e du¿± rolê odegra³a w tym moja (nad)interpretacja, ale tak± w³a¶nie odpowiedzi±, pe³n± z jednej strony dowcipu, a z drugiej goryczy, wyda³o mi siê to zdanie:
Oznaczenie "Schroncon 2009" ustanowiono, poniewa¿ Virtuti Militari to do¶æ b³ahe odznaczenie i nikt specjalnie siê o nie nie bije.I spodoba³o mi siê pomimo tego, ¿e mia³o b³±d ortograficzny.
Dlatego zwyciêzc± jest Marneas, który nades³a³ tê odpowied¼. Podkre¶liæ jednak nale¿y dwie inne odpowiedzi: siêgaj±ce do historii Schronu (i to nie takiej zapisanej, tylko takiej pamiêtanej) wyja¶nienie Ordynusa oraz czerpi±c± z analogii pomiêdzy Schronem a ¿yciem lub te¿, jak kto woli, Schronem a pañstwem odpowied¼ LeElectro. Zwyciêzca dostanie ksi±¿kê, a dwaj wymienieni panowie (chocia¿ co do Ordynusa zachodzi podejrzenie, ¿e jest nied¼wiedziem) punkty w tabelce lansu, które mog± wymieniæ na czajnik elektryczny u ka¿dego patrolu drogowego przeprowadzanego przez oficerów SSI. Mog± te¿ je zachowaæ na lepsze czasy i osobi¶cie to w³a¶nie bym doradza³.
Jak widaæ zwyciê¿y³a zwiêz³o¶æ, chocia¿ pracowito¶æ zosta³a doceniona równie¿.