Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout
Grudzieñ 11, 2019, 11:24:20 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Czy wiesz ¿e... na Trzynastym Schronie wci±¿ dzia³a system ankiet. Oddaj g³os w aktualnej ankiecie

Strona g³ówna   Pomoc Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Medalowy Konkurs Schronowy – rozwi±zanie i zwyciêzca  (Przeczytany 3927 razy)
nie wiem
Leseferyzm schronowy!
Gen. brygady - Redaktor
*
Wiadomo¶ci: 4777

Sejmik szlachecki musi byæ, a nie porz±dek!

« : Sierpieñ 24, 2011, 21:49:38 »

Je¶li obejrzeli¶cie trzeci odcinek Schronizmów to ju¿ wiecie jaka jest poprawna odpowied¼ na pytanie Dlaczego zosta³o ustanowione odznaczenie "Schroncon 2009" w Alei Zas³u¿onych. Je¿eli nie obejrzeli¶cie, to obejrzyjcie, bowiem nie bêdziemy powtarzaæ kilka razy tych samych informacji z racji niedoboru stóp procentowych i ró¿owych ka³amarnic (ewentualnie czego¶ innego, co wymy¶licie sami). Ze wszystkich prac, które nades³ali¶cie jestem nies³ychanie zadowolony, gdy¿ z punktu widzenia absurdu bij± one na g³owê niektóre polskie kabarety aspiruj±ce do miana absurdalnych. Z jednej strony jestem trochê zdziwiony, ze tyle absurdu na tak zwyk³y i pospolity konkurs, z drugiej pojawia siê w mojej g³owie coraz silniejsze przekonanie, ¿e w Polsce, kraju absurdu, widocznie ka¿dy spo¿ywa ten rodzaj humoru z mlekiem matki, a potem jest nim karmiony przez ró¿ne inne, mniej chwalebne i mniej ni¿ matka kochaj±ce instytucje. Ale tym razem nie bêdzie pisania o mediach i urzêdach. Po prostu przyjmijmy, ¿e wszystkie je nale¿y zburzyæ.

Pierwszym odwa¿nikiem, który zdecydowa³ siê na wys³anie swojej tezy na temat przys³owiowego dlaczego by³ Jerzy. Odpowied¼ by³a ciekawa, gdy¿ zak³ada³a wewnêtrzn± sprzeczno¶æ interesów w samym Squonku. Opublikujemy j± w specjalnym wydaniu schronowego zina, tak jak resztê odpowiedzi z tego konkursu. Na razie nie wiadomo co to za Zin i kiedy siê uka¿e, ale b±d¼cie pewni, ¿e to nast±pi. Oczywi¶cie ko³a Schronu wolno miel±, wiêc trochê na niego wszyscy poczekamy.

Kolejne odpowiedzi zosta³y przes³ane – co mnie nieco zdziwi³o – przez ludzi, którzy dopiero siê na forum zarejestrowali. Oznacza to dwie rzeczy: albo kto¶ chcia³ mnie wykiwaæ, zwiêkszaj±c sobie szanse na wygran± i zak³adaj±c lipne konta (ale sprawdzi³em tu i tam i ta opcja raczej odpada, zreszt± ten kto¶ musia³by byæ g³upi, gdy¿ regulamin wyra¼nie dopuszcza³ wielokrotne odpowiadanie w celu zwiêkszenia szans na wygran±, co te¿ skwapliwie zosta³o przez niektórych wykorzystane). Za³ó¿my wiêc, ¿e chodzi o drug± opcjê, czyli konkurs przyci±gn±³ swoim g³upawym absurdem do Schronu kogo¶ na tyle mocno, ¿e postanowi³ siê on zarejestrowaæ, by wzi±æ w nim udzia³. W takim razie nale¿y mi siê medal za przyci±ganie do Schronu nowych ludzi, a nowym ludziom medal nale¿y siê za przebrniêcie przez formularz rejestracyjny.

W ka¿dym razie odpowiedzi kolejno wysy³ali: rybisiu, LeElectro, Marneas, Ordynus i ponownie Marneas. Po szczegó³owym zapoznaniu siê z tym wszystkim, z czym zapoznaæ siê musia³em, postanowi³em zupe³nie polegaæ na swoim widzi mi siê (i ostrzegam, ¿e nie bêdê rozpatrywa³ ¿adnych sprzeciwów). Zdecydowa³em równie¿, by wybraæ odpowied¼ do¶æ absurdaln±, ale z drugiej strony maj±c± jednak jaki¶ nik³y zwi±zek z ogólnie pojmowanym sensem i logik±. Nade wszystko jednak przypad³o mi do gustu wyja¶nienie wcale nie obszerne, ale ostro i wybitnie wbijaj±ce siê szydercz± zgry¼liwo¶ci± w t³um prawo my¶l±cych intelektualnych impotentów, którzy pewnie uwa¿aj±, ¿e najwiêkszy patriotyzm to p³acenie podatków. Byæ mo¿e du¿± rolê odegra³a w tym moja (nad)interpretacja, ale tak± w³a¶nie odpowiedzi±, pe³n± z jednej strony dowcipu, a z drugiej goryczy, wyda³o mi siê to zdanie:

Oznaczenie "Schroncon 2009" ustanowiono, poniewa¿ Virtuti Militari to do¶æ b³ahe odznaczenie i nikt specjalnie siê o nie nie bije.

I spodoba³o mi siê pomimo tego, ¿e mia³o b³±d ortograficzny.

Dlatego zwyciêzc± jest Marneas, który nades³a³ tê odpowied¼. Podkre¶liæ jednak nale¿y dwie inne odpowiedzi: siêgaj±ce do historii Schronu (i to nie takiej zapisanej, tylko takiej pamiêtanej) wyja¶nienie Ordynusa oraz czerpi±c± z analogii pomiêdzy Schronem a ¿yciem lub te¿, jak kto woli, Schronem a pañstwem odpowied¼ LeElectro. Zwyciêzca dostanie ksi±¿kê, a dwaj wymienieni panowie (chocia¿ co do Ordynusa zachodzi podejrzenie, ¿e jest nied¼wiedziem) punkty w tabelce lansu, które mog± wymieniæ na czajnik elektryczny u ka¿dego patrolu drogowego przeprowadzanego przez oficerów SSI. Mog± te¿ je zachowaæ na lepsze czasy i osobi¶cie to w³a¶nie bym doradza³.

Jak widaæ zwyciê¿y³a zwiêz³o¶æ, chocia¿ pracowito¶æ zosta³a doceniona równie¿.

Oto cz³owiek sta³ siê taki jak My (...)

Leseferyzm i konsultacja podstaw± dzia³ania zdrowego systemu schronowego!
nie wiem
Leseferyzm schronowy!
Gen. brygady - Redaktor
*

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 24, 2011, 21:50:49 »

Zapomnia³em dodaæ: Jest to pierwszy konkurs na Schronie, w którym zwyciê¿a odpowied¼ niepoprawna, tzn. ró¿na od tej, któr± organizatorzy uznali za poprawn±  S³oneczko

Jerzy
Major - Redaktor
*
Wiadomo¶ci: 1506

Nie mo¿esz byæ lisem, lwem te¿ nie, b±d¼ je¿em

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 24, 2011, 21:59:14 »

To Squonk te¿ jednak wzi±³ (tajny) udzia³ w konkursie?  Smiley

Historia uczy nas tylko tego, ¿e jeszcze nigdy, nikt siê z niej niczego nie nauczy³.
Co¶ siê koñczy, co¶ siê zaczyna- apokalipsa jest wokó³.
nie wiem
Leseferyzm schronowy!
Gen. brygady - Redaktor
*

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 24, 2011, 22:09:18 »

Nie no, to chyba nie on. Wyda siê przy wysy³aniu nagrody Cheesy

LeElectro
Kapral
*
Wiadomo¶ci: 20

Postapo or Die !

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 24, 2011, 22:30:03 »

Nu, to siê postara³em! Cheesy
A jest szansa, co by nasze wypociny siê tu upubliczni³y? Tongue
nie wiem
Leseferyzm schronowy!
Gen. brygady - Redaktor
*

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 24, 2011, 22:32:11 »

Nie tu. Zostan± wydaje, jak ju¿ wspomnia³em, w specjalnym numerze okoliczno¶ciowego zina, który szykujemy od dawien dawna, mo¿na by tak rzec. Albo w zupe³nie innym zinie.

Kolejno¶æ jednak bêdzie taka, ¿e najpierw trafi± do zina, a potem na g³ówn±.

Squonk
Schronowy In¿ynier
Gen. armii - Redaktor
*
Wiadomo¶ci: 8811

Wytyczaj±c kierunek - Emanacja azymutem!

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 24, 2011, 22:39:04 »

To Squonk te¿ jednak wzi±³ (tajny) udzia³ w konkursie?  Smiley
Jaa?  Cheesy Jasiu tak d³ugo siedzia³ w centrum dowodzenia, ¿e chyba dokopa³ siê do prawdziwych danych  SSI Hyhyhy

Mo¿emy doj¶æ od sukcesu do upadku, od marzeñ do urny z prochami. Mo¿emy spa¶æ z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy móg³by¶ mnie poratowaæ'.
Marneas
St. kapral
*
Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 25, 2011, 13:26:09 »

Witam wszystkich. Czy¿bym wygra³. Nigdy bym nie pomy¶la³, ¿e to mo¿liwe w naszej piêknej rzeczywisto¶ci Smiley Mo¿e wyda siê to dziwne, ale jak mam odebraæ nagrodê (przy moim realistycznie - pesymistyczno - optymistycznym podej¶ciu do takich spraw, nie mogê za bardzo siê skupiæ odk±d zobaczy³em swój nick).

"Nigdy nie pozwala³em by szko³a ingerowa³a w moje wykszta³cenie" Mark Twain
Squonk
Schronowy In¿ynier
Gen. armii - Redaktor
*
Wiadomo¶ci: 8811

Wytyczaj±c kierunek - Emanacja azymutem!

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 25, 2011, 13:35:22 »

Przewa¿nie nagrody wysy³amy poczt±, po wcze¶niejszym otrzymaniu danych adresowych od delikwenta  Kiss Ale patrz±c na poziom absurdu zwi±zany z tym konkursem, zapewne do tej roboty zostan± zaprzêgniête chomiki d¿ungarskie czy co tam bêdzie pod rêk±  Schronek  Hyhyhy

Poczekaj na zg³oszenie ewentualnie wy¶lij swoje namiary (i rozmiary) do Jasia - czyli nie wiema  Sekretarz z Werony

Mo¿emy doj¶æ od sukcesu do upadku, od marzeñ do urny z prochami. Mo¿emy spa¶æ z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy móg³by¶ mnie poratowaæ'.
Ordynus
Zjadacz Korzeni
Sier¿ant sztab.
*
Wiadomo¶ci: 666

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 26, 2011, 20:59:01 »

A może wystrzelcie nagrodę łyżkową katapultą? Przynajmniej poszybuje jak tłuczone kartoszki.
Czy ten zin będzie jednocześnie fan-zinem? Zwyrol

nie wiem
Leseferyzm schronowy!
Gen. brygady - Redaktor
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 02, 2011, 12:57:01 »

Czy ten zin bêdzie jednocze¶nie fan-zinem? Zwyrol

A chcecie tego?  Tongue

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Kana³ RSS Trzynastego Schronu Trzynasty Schron na Twitterze Trzynasty Schron na Facebooku Trzynasty Schron na Tumblr Trzynasty Schron na Instagramie Postapokalipsa bez ograniczeñ! Radia Trzynastego Schronu na TubaFM Trzynasty Schron na YouTube
Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!