Autor Wątek: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A  (Przeczytany 29712 razy)

pawelx

  • Plutonowy
  • *
  • Wiadomości: 117
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Sierpień 2009, 10:24:32 »
Na stronie G.E.C.K.  pojawiła się poprawka V1.5
Link do opisu zmian - http://fallout.bethsoft.com/eng/downloads/updates-GECK-v1.5updatesnotes.html

Shael

  • St. plutonowy
  • *
  • Wiadomości: 137
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Styczeń 2010, 11:03:08 »
Mam problem ,otóż dodałem karabin ,leży sobie ładnie go widać ,wezmę go i założę i już go nie widać ale strzelać można,ktoś wie jak to naprawić?

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Styczeń 2010, 21:26:34 »
Mało danych do diagnozy, prawdopodobnie musisz dodać model w zakładce art&sound:

1. Otwierasz GECK, ładujesz swój moduł, otwierasz okienko swojej broni, przechodzisz do zakładki "art&sound", a potem szukasz slotu "model" - jest bezpośrednio pod ikonką z obrazkiem. Linkujesz model z katalogu, gdzie go umieściłeś i powinno działać (będziesz widział w podglądzie jak się pojawi).
Przy okazji ustaw na NONE pozostałe dwa sloty tzn. "first person model object" i "world model". Przedmioty w grze używają ich, ale nie są potrzebne.
"first person model" jest używany wiadomo kiedy - w trybie FPS i broń w grze ma wyższą rozdzielczość tekstur dla nich, stąd osobny slot.
"world model" jest przydatny, gdy twój model broni "w ręku" nie ma fizyki, a masz taki model osobno np. bez animacji. W ten sposób działają niektóre przedmioty z gry. Jeśli twój model ma wszystkie parametry scalone i jeden typ tekstur w jednym pliku *.nif (+osobno tekstury oczywiście) to szkoda bajtów na te dane i stąd można je odpuścić.

2. Jeśli podmieniasz istniejący model z gry, to muszę wiedzieć który, by coś pomóc więcej, ale możesz to zrobić tą samą metodą co powyżej, tyle, że musisz wtedy wygenerować plik modułu czyli nowy ESP.

Shael

  • St. plutonowy
  • *
  • Wiadomości: 137
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Styczeń 2010, 22:07:05 »
Dzięki Aurelinus już działa.Mam jeszcze jedno pytanie -jak sprawić żeby np bandyci ją posiadali i co odpowiada za odrzut?I jeszcze jedno jak usunąć z broni tłumik?
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2010, 09:01:09 wysłana przez Shael »

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Styczeń 2010, 10:57:28 »
Mam jeszcze jedno pytanie -jak sprawić żeby np bandyci ją posiadali
Zmodyfikować plik "leveleditems", tzn. wchodzisz z panelu po lewej stronie do sekcji "items>levelleditems (w GECKu to chyba nazywa się lvlitems, w każdym razie coś w tym guście) i znajdujesz plik z zieloną ikonką pod nazwą "condRaiderGun" itp. Tego typu plików może być kilka, wystarczy kliknąć PPM i wybrać "info", a GECK pokaże ci kto nosi ten wybrany typ przedmiotu.
Zaznacz np. chiński pistolet (WeapChinesePistol), powszechny w łapach raidersów, PPM>info i zobaczysz jakie pliki zawierają ten pistolecik. Powinny tam być te z nazwą "condRaider". W ten sposób możesz śledzić ścieżkę zależności dla każdego pliku, co jest genialne w GECKu i za co go kocham.
Aby zabawa była możliwa musisz jednak uprzednio stworzyć plik (na przykład, XXX - twoja nazwa, patrz wyżej) condWeapXXX w którym pojawi się levelowany listing twojego karabinu (podejrzyj oryginalne pliki, np. condAssaultRiffleLoot). Jest w nim drabinka jakości broni w zależności od poziomu, ale przy odrobinie pomysłu, można ten prosty schemacik podkręcić dodatkowymi warunkami (pssst! tajemnica zawodowa).
Drugim plikiem jest WithAmmoWeapXXX w którym wsadzasz twój plik condWeapXXX oraz dodajesz typ amunicji pasujący do spluwy: amunicja ma kilka plików min. ten podstawowy i wersję "75% szansy", które dodawane sa razem dla wywołania efektu losowości. Sugeruję odpowiednie zmodyfikowanie istniejących plików innych broni  (otwierasz dowolny, modyfikujesz nazwę (ID) i podmieniasz broń, inne dane). Ma to tę zaletę, że masz wypełnione inne pola, których wypełnienie może sprawić trudność jesli masz o tym jeszcze blade pojęcie.
Plik WithAmmoXXX dodajesz potem do ww. condRaidercośtam i masz. Drugim sposobem jest skrypt, ale to inna historia.
co odpowiada za odrzut?
Nic, możesz to tylko zasymulować innymi parametrami w "settings" gry (skomplikowane i wymaga hakowania gry).
I jeszcze jedno jak usunąć z broni tłumik?
Osobnym modelem i osobnym plikiem broni. Możesz tylko podmienić broń plikiem, nawet jeśli chciałbyś np. zasymulować zdejmowanie tłumika w grze (skomplikowany skrypt).
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2010, 11:05:28 wysłana przez Aurelinus »

wolf13000

  • Szeregowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Luty 2010, 19:03:35 »
Mam problem  :/ W miejscach gdzie były np sterty śmieci lub gruzy pojawia się pewien błąd bo nie mogę nałożyć innych tekstur na teren gdzie były takie śmieci lub coś innego. Wszędzie mogę, tylko nie w tych miejscach. CZEMU? Albo czy da się coś zrobić z tym?

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Luty 2010, 00:35:53 »
Nie jestem expertem w edytowaniu terenu, popytaj na forum GECKa. Mogę tylko domyślać się, że być może teren w tym miejscu jest jakoś zablokowany (popatrz na siatkę) lub ew. ma większy rozmiar powierzchni, niż textura, którą przykładasz. To tylko domysły i ktoś już gdzieś na innym forum zgłaszał podobny problem, ale też nikt nie wiedział.

Sason

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 69
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Kwiecień 2011, 11:20:33 »
Witam, chciałbym prosić o pomoc.
Ma ktoś może jakiś bardziej szczegółowy poradnik do GECKA.
Mianowicie, głównie chodzi mi na razie o to jak np zrobić nowego perka... Tzn. już go zrobiłem, ale nie wiem jak zrobić, żeby on np. dodawał siły, czy jakiegoś skilla...
Chciałbym też zapytać, czy perk moż dać jakiś przedmiot? Np. zrobić perka "Były ochroniarz" i żeby dawał pałkę?
Ponadto chciałbym wiedzieć jak można robić nowe questy i handlarzy (jak robić rozmowy)
I na koniec jak zrobić np. nową broń czy przedmiot... Ale całkiem - nowy dźwięk, modele (Jak robic modele - NIF.), widok z 1 osoby, efekt wystrzału(lecący nabój itp.), ikona itd.
Pomożecie? Bardzo proszę...

P.S. Jak robi się skrypty (Tak ogólnie na razie bym chciał wiedzieć)...
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2011, 11:23:25 wysłana przez Sason »

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Kwiecień 2011, 13:55:15 »
Chciałbyś odpowiedzi, które dotyczą całego tematu "modowania i nie brzmią "a+b=c". Poczytaj sobie tutaj:

http://geck.bethsoft.com/index.php/Main_Page

i zadaj konkretne pytania. Bez znajomości struktury gry nawet jesli ci wytłumaczę - niewiele zrozumiesz. Masz tam też sporo tutoriali i wyjaśnień. Jesli poświęcisz kilka dni, może pytania wogóle będą zbędne.

Sason

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 69
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Kwiecień 2011, 22:23:54 »
Dzięki, z prostszymi rzeczami daje już sobie radę... Chciałbym tylko zapytać o dwie rzeczy... Pierwsza...
Dlaczego, jak mam miasto Megatona, to w grze są obok różne skały, wędrowny handlarz i ten człowiek co chce wody, a w edytorze tego wszystkiego nie ma???

I drugie:
Jakich programów polecacie używać do robienia modeli i ikon do broni (dss)

P.S. Są jakieś Polskie turtoriale??

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Kwiecień 2011, 01:01:03 »
Mapy w Fallout to takie kwadraciaki o wymiarach od 512x512 do 2048x2048 pixeli, które za pomocą "territory" sa składene w całość tak, że w grze nie widzisz obszarów przejścia, a doładowanie trwa milisekundę. każdą mapkę możesz podejrzeć z okienka które fruwa w prawym, górnym rogu (world). Sama Megatona to osobny obszar w grze, jesli grałeś, to zauważyłeś, że się doładowuje podczas przechodzenia przez bramę. Z głównej mapy pustkowi jest widoczny tylko zewnętrzny obrys, wnętrze, to - jak mówiłem - osobny obszar i zakładka w world (ma nazwę "megatonworld").

Jagoda

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 55
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Kwiecień 2011, 12:00:10 »
OK poddaje się. Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak 3-letniemu dziecku, jak tłumaczymy mody za pomocą Gecka ?? Może to śmieszne, ale ja nawet nie wiem jak wczytać ten mod, bym mogła rozpocząć prace nad spolszczaniem :/

Sason

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 69
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Kwiecień 2011, 17:49:37 »
Aha dzięki... W morrowindzie i Oblivionie działało to ciut inaczej ;) Żeby otworzyć MODA, musisz uruchomić GECKa i w File wybrać DATA, lub kliknąć na ikonkę foldru, tam zaznaczyć Master File (Np. Fallout 3) i mod, który jest ci potrzebny... Na tłumaczeniu się nie znam, ale podejrzewam, że trzeba pozamieniać angielskie nazwy, dialogi itp. na Polskie... Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi ;)

P.S. A co z tymi programami ;) Bo mam Gimp, ale on nie obsługuje trójwymiarowych modeli, zresztą plików dss też nie...
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2011, 18:49:38 wysłana przez Sason »

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwiecień 2011, 23:37:10 »
OK poddaje się. Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak 3-letniemu dziecku, jak tłumaczymy mody za pomocą Gecka ?? Może to śmieszne, ale ja nawet nie wiem jak wczytać ten mod, bym mogła rozpocząć prace nad spolszczaniem :/
Tłumaczenie w GECKu to szaleństwo, co prawda łatwiej edytować, ale trudniej znaleźć konkretny tekst. Użyj F3Edit.

pawelx

  • Plutonowy
  • *
  • Wiadomości: 117
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Kwiecień 2011, 10:53:18 »
Dla mnie G.E.C.K.A największą wadą jest możliwość otwarcia podstawki i tylko jednego dodatku co sprawia, zamiast jednego puddingu trzeba robić 6.
   

Jagoda

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 55
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Kwiecień 2011, 12:37:56 »
No cóż. Wybrałam Gecka ponieważ chciałam mieć polską czcionkę. Osobiście tłumaczę w Fo3Edit, ale tam nie mam polskiej czcionki :( Dlatego pokusiłam się o Gecka. Ale jednak pozostałam przy Fo3Edit.
Pozdrawiam i dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Aurelinus

  • Moderator
  • *
  • Wiadomości: 625
    • Mój miniblog tematyczny
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Kwiecień 2011, 14:52:20 »
No cóż. Wybrałam Gecka ponieważ chciałam mieć polską czcionkę. Osobiście tłumaczę w Fo3Edit, ale tam nie mam polskiej czcionki :( Dlatego pokusiłam się o Gecka. Ale jednak pozostałam przy Fo3Edit.
Chyba mylisz Fo3Edit z FoMM, bo ten pierwszy (tzn. Fo3Edit) absolutnie obsługuje polskie czcionki bez zarzutu.

Jagoda

  • St. kapral
  • *
  • Wiadomości: 55
Odp: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Kwiecień 2011, 17:41:37 »
Nie, nie mylę. Z początku i tak owszem miałam, ale potem mi zniknęły :( W każdym razie na dzień dzisiejszy tłumaczę - powoli, bo powoli Desperate Pleasures v5 For Female. Mi tam brak polskiej czcionki nie przeszkadza :D Jak przetłumaczę, to zamieszczę na Mediafire byście mogli sobie pobrać. Generalnie modyfikacja bardzo mi się podoba. Zdecydowanie ułatwia start gry :D Jest jeszcze wersja Male to Male czyli mężczyzna dla mężczyzn - ale to jakoś nie higieniczne ;) I raczej nie będę tego tłumaczyła :D
Następnym krokiem w tłumaczeniu to chciałabym przetłumaczyć cudowny mod, który bardzo, ale to bardzo mi się podoba, a mianowicie Underground Hideout DLC V7
Pozdrawiam.