Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout
Czerwiec 17, 2019, 00:51:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy wiesz że... na Trzynastym Schronie wciąż działa system ankiet. Oddaj głos w aktualnej ankiecie
 
   Strona główna   Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy, Dyskusja oraz Uwagi odnośnie G.E.C.K.A  (Przeczytany 23353 razy)
pawelx
Plutonowy
*
Wiadomości: 117



« Odpowiedz #40 : Sierpień 03, 2009, 10:24:32 »

Na stronie G.E.C.K.  pojawiła się poprawka V1.5
Link do opisu zmian - http://fallout.bethsoft.com/eng/downloads/updates-GECK-v1.5updatesnotes.html
Zapisane
Shael
St. plutonowy
*
Wiadomości: 137



« Odpowiedz #41 : Styczeń 27, 2010, 12:03:08 »

Mam problem ,otóż dodałem karabin ,leży sobie ładnie go widać ,wezmę go i założę i już go nie widać ale strzelać można,ktoś wie jak to naprawić?
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #42 : Styczeń 27, 2010, 22:26:34 »

Mało danych do diagnozy, prawdopodobnie musisz dodać model w zakładce art&sound:

1. Otwierasz GECK, ładujesz swój moduł, otwierasz okienko swojej broni, przechodzisz do zakładki "art&sound", a potem szukasz slotu "model" - jest bezpośrednio pod ikonką z obrazkiem. Linkujesz model z katalogu, gdzie go umieściłeś i powinno działać (będziesz widział w podglądzie jak się pojawi).
Przy okazji ustaw na NONE pozostałe dwa sloty tzn. "first person model object" i "world model". Przedmioty w grze używają ich, ale nie są potrzebne.
"first person model" jest używany wiadomo kiedy - w trybie FPS i broń w grze ma wyższą rozdzielczość tekstur dla nich, stąd osobny slot.
"world model" jest przydatny, gdy twój model broni "w ręku" nie ma fizyki, a masz taki model osobno np. bez animacji. W ten sposób działają niektóre przedmioty z gry. Jeśli twój model ma wszystkie parametry scalone i jeden typ tekstur w jednym pliku *.nif (+osobno tekstury oczywiście) to szkoda bajtów na te dane i stąd można je odpuścić.

2. Jeśli podmieniasz istniejący model z gry, to muszę wiedzieć który, by coś pomóc więcej, ale możesz to zrobić tą samą metodą co powyżej, tyle, że musisz wtedy wygenerować plik modułu czyli nowy ESP.
Zapisane
Shael
St. plutonowy
*
Wiadomości: 137



« Odpowiedz #43 : Styczeń 27, 2010, 23:07:05 »

Dzięki Aurelinus już działa.Mam jeszcze jedno pytanie -jak sprawić żeby np bandyci ją posiadali i co odpowiada za odrzut?I jeszcze jedno jak usunąć z broni tłumik?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 10:01:09 wysłane przez Shael » Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #44 : Styczeń 28, 2010, 11:57:28 »

Mam jeszcze jedno pytanie -jak sprawić żeby np bandyci ją posiadali
Zmodyfikować plik "leveleditems", tzn. wchodzisz z panelu po lewej stronie do sekcji "items>levelleditems (w GECKu to chyba nazywa się lvlitems, w każdym razie coś w tym guście) i znajdujesz plik z zieloną ikonką pod nazwą "condRaiderGun" itp. Tego typu plików może być kilka, wystarczy kliknąć PPM i wybrać "info", a GECK pokaże ci kto nosi ten wybrany typ przedmiotu.
Zaznacz np. chiński pistolet (WeapChinesePistol), powszechny w łapach raidersów, PPM>info i zobaczysz jakie pliki zawierają ten pistolecik. Powinny tam być te z nazwą "condRaider". W ten sposób możesz śledzić ścieżkę zależności dla każdego pliku, co jest genialne w GECKu i za co go kocham.
Aby zabawa była możliwa musisz jednak uprzednio stworzyć plik (na przykład, XXX - twoja nazwa, patrz wyżej) condWeapXXX w którym pojawi się levelowany listing twojego karabinu (podejrzyj oryginalne pliki, np. condAssaultRiffleLoot). Jest w nim drabinka jakości broni w zależności od poziomu, ale przy odrobinie pomysłu, można ten prosty schemacik podkręcić dodatkowymi warunkami (pssst! tajemnica zawodowa).
Drugim plikiem jest WithAmmoWeapXXX w którym wsadzasz twój plik condWeapXXX oraz dodajesz typ amunicji pasujący do spluwy: amunicja ma kilka plików min. ten podstawowy i wersję "75% szansy", które dodawane sa razem dla wywołania efektu losowości. Sugeruję odpowiednie zmodyfikowanie istniejących plików innych broni  (otwierasz dowolny, modyfikujesz nazwę (ID) i podmieniasz broń, inne dane). Ma to tę zaletę, że masz wypełnione inne pola, których wypełnienie może sprawić trudność jesli masz o tym jeszcze blade pojęcie.
Plik WithAmmoXXX dodajesz potem do ww. condRaidercośtam i masz. Drugim sposobem jest skrypt, ale to inna historia.
co odpowiada za odrzut?
Nic, możesz to tylko zasymulować innymi parametrami w "settings" gry (skomplikowane i wymaga hakowania gry).
I jeszcze jedno jak usunąć z broni tłumik?
Osobnym modelem i osobnym plikiem broni. Możesz tylko podmienić broń plikiem, nawet jeśli chciałbyś np. zasymulować zdejmowanie tłumika w grze (skomplikowany skrypt).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 12:05:28 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
wolf13000
Szeregowy
*
Wiadomości: 1


« Odpowiedz #45 : Luty 24, 2010, 20:03:35 »

Mam problem  Roll Eyes W miejscach gdzie były np sterty śmieci lub gruzy pojawia się pewien błąd bo nie mogę nałożyć innych tekstur na teren gdzie były takie śmieci lub coś innego. Wszędzie mogę, tylko nie w tych miejscach. CZEMU? Albo czy da się coś zrobić z tym?
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #46 : Luty 25, 2010, 01:35:53 »

Nie jestem expertem w edytowaniu terenu, popytaj na forum GECKa. Mogę tylko domyślać się, że być może teren w tym miejscu jest jakoś zablokowany (popatrz na siatkę) lub ew. ma większy rozmiar powierzchni, niż textura, którą przykładasz. To tylko domysły i ktoś już gdzieś na innym forum zgłaszał podobny problem, ale też nikt nie wiedział.
Zapisane
Sason
St. kapral
*
Wiadomości: 69


« Odpowiedz #47 : Kwiecień 22, 2011, 11:20:33 »

Witam, chciałbym prosić o pomoc.
Ma ktoś może jakiś bardziej szczegółowy poradnik do GECKA.
Mianowicie, głównie chodzi mi na razie o to jak np zrobić nowego perka... Tzn. już go zrobiłem, ale nie wiem jak zrobić, żeby on np. dodawał siły, czy jakiegoś skilla...
Chciałbym też zapytać, czy perk moż dać jakiś przedmiot? Np. zrobić perka "Były ochroniarz" i żeby dawał pałkę?
Ponadto chciałbym wiedzieć jak można robić nowe questy i handlarzy (jak robić rozmowy)
I na koniec jak zrobić np. nową broń czy przedmiot... Ale całkiem - nowy dźwięk, modele (Jak robic modele - NIF.), widok z 1 osoby, efekt wystrzału(lecący nabój itp.), ikona itd.
Pomożecie? Bardzo proszę...

P.S. Jak robi się skrypty (Tak ogólnie na razie bym chciał wiedzieć)...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 11:23:25 wysłane przez Sason » Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 23, 2011, 13:55:15 »

Chciałbyś odpowiedzi, które dotyczą całego tematu "modowania i nie brzmią "a+b=c". Poczytaj sobie tutaj:

http://geck.bethsoft.com/index.php/Main_Page

i zadaj konkretne pytania. Bez znajomości struktury gry nawet jesli ci wytłumaczę - niewiele zrozumiesz. Masz tam też sporo tutoriali i wyjaśnień. Jesli poświęcisz kilka dni, może pytania wogóle będą zbędne.
Zapisane
Sason
St. kapral
*
Wiadomości: 69


« Odpowiedz #49 : Kwiecień 23, 2011, 22:23:54 »

Dzięki, z prostszymi rzeczami daje już sobie radę... Chciałbym tylko zapytać o dwie rzeczy... Pierwsza...
Dlaczego, jak mam miasto Megatona, to w grze są obok różne skały, wędrowny handlarz i ten człowiek co chce wody, a w edytorze tego wszystkiego nie ma???

I drugie:
Jakich programów polecacie używać do robienia modeli i ikon do broni (dss)

P.S. Są jakieś Polskie turtoriale??
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 28, 2011, 01:01:03 »

Mapy w Fallout to takie kwadraciaki o wymiarach od 512x512 do 2048x2048 pixeli, które za pomocą "territory" sa składene w całość tak, że w grze nie widzisz obszarów przejścia, a doładowanie trwa milisekundę. każdą mapkę możesz podejrzeć z okienka które fruwa w prawym, górnym rogu (world). Sama Megatona to osobny obszar w grze, jesli grałeś, to zauważyłeś, że się doładowuje podczas przechodzenia przez bramę. Z głównej mapy pustkowi jest widoczny tylko zewnętrzny obrys, wnętrze, to - jak mówiłem - osobny obszar i zakładka w world (ma nazwę "megatonworld").
Zapisane
Jagoda
St. kapral
*
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #51 : Kwiecień 28, 2011, 12:00:10 »

OK poddaje się. Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak 3-letniemu dziecku, jak tłumaczymy mody za pomocą Gecka ?? Może to śmieszne, ale ja nawet nie wiem jak wczytać ten mod, bym mogła rozpocząć prace nad spolszczaniem Roll Eyes
Zapisane
Sason
St. kapral
*
Wiadomości: 69


« Odpowiedz #52 : Kwiecień 28, 2011, 17:49:37 »

Aha dzięki... W morrowindzie i Oblivionie działało to ciut inaczej Wink Żeby otworzyć MODA, musisz uruchomić GECKa i w File wybrać DATA, lub kliknąć na ikonkę foldru, tam zaznaczyć Master File (Np. Fallout 3) i mod, który jest ci potrzebny... Na tłumaczeniu się nie znam, ale podejrzewam, że trzeba pozamieniać angielskie nazwy, dialogi itp. na Polskie... Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi Wink

P.S. A co z tymi programami Wink Bo mam Gimp, ale on nie obsługuje trójwymiarowych modeli, zresztą plików dss też nie...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 18:49:38 wysłane przez Sason » Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 28, 2011, 23:37:10 »

OK poddaje się. Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak 3-letniemu dziecku, jak tłumaczymy mody za pomocą Gecka ?? Może to śmieszne, ale ja nawet nie wiem jak wczytać ten mod, bym mogła rozpocząć prace nad spolszczaniem Roll Eyes
Tłumaczenie w GECKu to szaleństwo, co prawda łatwiej edytować, ale trudniej znaleźć konkretny tekst. Użyj F3Edit.
Zapisane
pawelx
Plutonowy
*
Wiadomości: 117



« Odpowiedz #54 : Kwiecień 29, 2011, 10:53:18 »

Dla mnie G.E.C.K.A największą wadą jest możliwość otwarcia podstawki i tylko jednego dodatku co sprawia, zamiast jednego puddingu trzeba robić 6.
   
Zapisane
Jagoda
St. kapral
*
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #55 : Kwiecień 29, 2011, 12:37:56 »

No cóż. Wybrałam Gecka ponieważ chciałam mieć polską czcionkę. Osobiście tłumaczę w Fo3Edit, ale tam nie mam polskiej czcionki Sad Dlatego pokusiłam się o Gecka. Ale jednak pozostałam przy Fo3Edit.
Pozdrawiam i dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 581



WWW
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 30, 2011, 14:52:20 »

No cóż. Wybrałam Gecka ponieważ chciałam mieć polską czcionkę. Osobiście tłumaczę w Fo3Edit, ale tam nie mam polskiej czcionki Sad Dlatego pokusiłam się o Gecka. Ale jednak pozostałam przy Fo3Edit.
Chyba mylisz Fo3Edit z FoMM, bo ten pierwszy (tzn. Fo3Edit) absolutnie obsługuje polskie czcionki bez zarzutu.
Zapisane
Jagoda
St. kapral
*
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #57 : Kwiecień 30, 2011, 17:41:37 »

Nie, nie mylę. Z początku i tak owszem miałam, ale potem mi zniknęły Sad W każdym razie na dzień dzisiejszy tłumaczę - powoli, bo powoli Desperate Pleasures v5 For Female. Mi tam brak polskiej czcionki nie przeszkadza Cheesy Jak przetłumaczę, to zamieszczę na Mediafire byście mogli sobie pobrać. Generalnie modyfikacja bardzo mi się podoba. Zdecydowanie ułatwia start gry Cheesy Jest jeszcze wersja Male to Male czyli mężczyzna dla mężczyzn - ale to jakoś nie higieniczne Wink I raczej nie będę tego tłumaczyła Cheesy
Następnym krokiem w tłumaczeniu to chciałabym przetłumaczyć cudowny mod, który bardzo, ale to bardzo mi się podoba, a mianowicie Underground Hideout DLC V7
Pozdrawiam.
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Kanał RSS Trzynastego Schronu Trzynasty Schron na Twitterze Trzynasty Schron na Facebooku Trzynasty Schron na Tumblr Trzynasty Schron na Instagramie Postapokalipsa bez ograniczeń! Radia Trzynastego Schronu na TubaFM Trzynasty Schron na YouTube
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!