Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. armii - Redaktor

Wiadomości: 8833
Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
|
 |
« : Kwiecień 21, 2010, 21:04:01 » |
|
Ordynus zauważył, że: Przeczyszczająco nada się również döner kebap - szczególnie jak ktoś ma wrażliwe podroby i nie może szaleć z kapustą (kebab z kiszoną kapustą - groza). Z resztą sama już nazwa oferuje ucztę dla wyobraźni: Donner z niem. "grzmot"  Ja dodałem: Ja do dziś nie mam pojęcia z jakiego (i czy w ogóle) z mięsa jest ten typ kebaba  I miałem z nim mało śmieszne przeżycia kiedyś tam: wpierw leciało górą, potem dołem, że nie będę już mówił co się działo  A chodzi o to, że sieć takich kebabowni znajduje się w prawie każdym średnim mieście. Problemem jest zaś wkład mięsny, który skraja się z brązowych, kształtnie uformowanych walców. I co to i czy w ogóle jest jest za mięso, które z wyglądu przypomina wszystko tylko nie kawałki mięsa, które jak powinno wyglądać to każdy wie 
|
|
|
Zapisane
|
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
|
|
|
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor

Wiadomości: 837
Hadouken!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 21:16:50 » |
|
Powinna to być baranina, ale biorąc pod uwagę Polskie realia to jest to mieszanka mięsa wieprzowego z drobiowym i innymi dodatkami 
|
|
|
Zapisane
|
 "The truth lies beyond Rectum" "I do because i care" "Ja wam dam cenzurować!!"
|
|
|
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. armii - Redaktor

Wiadomości: 8833
Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2010, 21:36:18 » |
|
A ten wygląd tego mięsa? Dokładnie przemielonego, idealnie homogeniczengo, że nie widać w nim żadnego kawałka ścięgna (czyli mięska) lub tłuszczu? 
|
|
|
Zapisane
|
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
|
|
|
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor

Wiadomości: 837
Hadouken!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2010, 07:30:27 » |
|
Kumpel robi kebaby  . to się kupuje takie gówno zamrożone w plastykowym worze i to jest już nabite, skład niby tego jest, ale stwierdził że woli tego nie czytać bo się będzie bał potem pracować.
|
|
|
Zapisane
|
 "The truth lies beyond Rectum" "I do because i care" "Ja wam dam cenzurować!!"
|
|
|
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor

Wiadomości: 327
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2010, 07:30:58 » |
|
Mnie się wydaje, że to mięso jest raczej wołowe albo drobiowe. Chyba, że aż tak odeszli od oryginału by stosować zakazaną w islamie wieprzowinę.`Paradoksalnie to oryginalny kebab zawierający baraninę i jagnięcinę,może powodować te przygody. Niektórzy po prostu nie trawią baraniny i już. A mięso jest pieczone dlatego ma taki kolor.
Ja nigdy przygód z kebabem nie miałem a jadłem go już w kilku miejscach na Ukrainie jak i w Polsce.
|
|
|
Zapisane
|
 ------
|
|
|
Ordynus
Zjadacz Korzeni
Sierżant sztab.

Wiadomości: 666
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2010, 11:37:43 » |
|
Powinna to być baranina, ale biorąc pod uwagę Polskie realia to jest to mieszanka mięsa wieprzowego z drobiowym i innymi dodatkami  Choć wieprzowina w kebabie jest jak ogóras w spaghetti, to jednak skłaniam się w tę samą stronę. Wykorzystywanie wołowiny byłoby zwyczajnie nieopłacalne w takim biznesie (chyba że nosów i innych śmieci). Z resztą, Polacy i tak najchętniej żrą wieprzowinę + ziemniory i nie sądzę, by tradycja orientalna była w stanie stłumić nawyki żywieniowe przeciętnego Polaka  Gdyby przeciętny Turek dostał do ręki "nasz" uliczny kebab to zanim zdążyłby zorientować się z jakim mięsem ma do czynienia, pewnie zemdlałby od samego widoku kiszonej kapusty  Ja podejrzewam, że do produkcji polskich kebabów wykorzystuje się... ludzi 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 11:39:42 wysłane przez Ordynus »
|
Zapisane
|
|
|
|
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. armii - Redaktor

Wiadomości: 8833
Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2010, 11:48:43 » |
|
Zresztą kapusta kiszona w kebabie ale też np. w hot-dogach czy hamburgerach, to afera większa niż te wszystkie rywingate czy hazardgate  Ale surowa biała czy czerwona to także spore kuriozum, które rozpycha żołasa i na takie sranie goni, że hej! :  A mięso jest pieczone dlatego ma taki kolor. Czyli oznaczałaby to, że takie mięso zostało już wcześniej skrojone (rozdrobnione), upieczone a następnie uformowano z niego te duże walce? 
|
|
|
Zapisane
|
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
|
|
|
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor

Wiadomości: 357
Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2010, 20:02:38 » |
|
jadłem w wielu syf budach, w wielu miastach, różne wynalazki, wliczając kebaba z pieczarkami, ale kebaba z kiszoną kapistą to nie widziałem......
|
|
|
Zapisane
|
 Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
|
|
|
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor

Wiadomości: 837
Hadouken!
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 20:40:37 » |
|
No kebaby w Polsce to porażka na maxa, jak byłem w Angolii to miałem możliwość zjedzenia prawdziwego Tureckiego żarcia od prawdziwego ciapaka. W polsce już mi tak potem nie smakowało nic innego niż yufka czy też w cieście od ziomka z konstytucji.
|
|
|
Zapisane
|
 "The truth lies beyond Rectum" "I do because i care" "Ja wam dam cenzurować!!"
|
|
|
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. armii - Redaktor

Wiadomości: 8833
Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2010, 20:59:47 » |
|
jadłem w wielu syf budach, w wielu miastach, różne wynalazki, wliczając kebaba z pieczarkami, ale kebaba z kiszoną kapistą to nie widziałem......
Ciężko to by było nazwać kapustą kiszoną co mi się zdarzało zjadać w kebabach, ale to było coś w ten deseń. Kapusta biała, lekko podkiszona, na ciepło, ładowana w bułę jako zapychacz. Do tego mięcho, na wierzch ogóras, pomidor, sosy. Małmazja! 
|
|
|
Zapisane
|
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
|
|
|
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor

Wiadomości: 357
Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2010, 23:16:52 » |
|
kapusta peińska + pomidor i ogóras ok, ale kebab z pieczarkami to, uwierzcie mi na słowo, porażka. na szczęście jadłem go tylko i wyłącznie w jednym barze w szczytnie, w reszcie Polski go nie zanotowałem. na szczęście
|
|
|
Zapisane
|
 Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
|
|
|
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. armii - Redaktor

Wiadomości: 8833
Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2010, 00:18:28 » |
|
W Szczytnie to mają dobrą pizzę niedaleko tej, no, no tam gdzie się Hunterfest odbywa - znaczy w takiej uliczce obok  Kapusta pekińska to taka polska kebabowa oczywista oczywistość - OK. Ale dawanie tam surowej kapusty białej, surowej kapusty czerwonej, bądź podkiszonej białej czy miksu kiszonej białej z marchewką to jakiś kosmos  Zresztą kapusta kiszona to dziś nie to co się każdemu wydaje. Rzadko można trafić na taką mocno ściętą i do tego kwaśną jak kiedyś (za czasów Mieszka  ). Kebabownie zamawiają zaś łże kapustę kiszoną w większych przetwórniach, a tam się ją przygotowuje poprzez dodawania octu czy kwasu mlekowego - byle było szybko. Więc co się dziwić, że jelita po czymś takim dostają świra : 
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 00:40:49 wysłane przez Squonk »
|
Zapisane
|
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
|
|
|
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor

Wiadomości: 327
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2010, 06:14:38 » |
|
Ja na Ukrainie spotkałem się z Lawasze z kartoszkoj. Lawasze to inna nazwa Yufki a to drugie to oczywiście ziemniaki do wyboru gotowane lub uwaga, po postacią frytek. Reszta dodatków standard czyli sałatki, ogórki, pomidory itd.
|
|
|
Zapisane
|
 ------
|
|
|
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor

Wiadomości: 837
Hadouken!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2010, 08:30:45 » |
|
O nie, nie Chrzysztofie, lavash to nie yufka  . Podobne ale nie to samo...
|
|
|
Zapisane
|
 "The truth lies beyond Rectum" "I do because i care" "Ja wam dam cenzurować!!"
|
|
|
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor

Wiadomości: 327
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2010, 13:52:25 » |
|
Eee to czym się różni? Mięcho z dodatkami zawinięte w placek. Chociaż może masz rację, lavash tam gdzie go jadłem był przypiekany na grillu a yufka u sąsiadów nie jest przypiekana. A może skład i rodzaj ciasta różny??
|
|
|
Zapisane
|
 ------
|
|
|
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor

Wiadomości: 357
Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2010, 14:11:01 » |
|
Kebabownie zamawiają zaś łże kapustę kiszoną TAK! masz racje! zamawiają ją od bethesdy! 
|
|
|
Zapisane
|
 Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
|
|
|
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor

Wiadomości: 837
Hadouken!
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 23, 2010, 18:14:23 » |
|
A no właśnie pochodzeniem ciasta i jego sposobem przyrządzania  . Ogólnie to Durum Kebab to kebab zawijany w ciasto, a te nazwy lavash czy tam yufka pochodzą od tego ciasta. Ale kogo to tak naprawdę obchodzi.
|
|
|
Zapisane
|
 "The truth lies beyond Rectum" "I do because i care" "Ja wam dam cenzurować!!"
|
|
|
Ordynus
Zjadacz Korzeni
Sierżant sztab.

Wiadomości: 666
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2010, 12:36:08 » |
|
Döner kebap zwany potocznie sraczką stał się ostatnio powodem hakerskich ataków na polski interniet. Kolejny argument przemawiający za tym, że powinni tego zabronić. Odsyłam tutaj 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 12:39:17 wysłane przez Ordynus »
|
Zapisane
|
|
|
|
Glassius
St. chorąży

Wiadomości: 1197
Pozwólcie nam zostać Waszymi przyjaciółmi.
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 26, 2010, 12:04:15 » |
|
W Gliwicach jest bardzo dobra kebabownia, prowadzona przez rodowitego Turka. Nieopodal jest konkurencyjna, polska kebabownia. Turecka jest lepsza we wszystkim: leją więcej sosu, sos średni (jest jeszcze łagodny i ostry) mocno szczypie w język, podają kebaby gorące i biorą za to mniej kasy. A jeszcze mieć przyjemność bycia obsłużonym przez prawdziwego ciapatego... Nawet najpiękniejsza ekspedientka mi takiej frajdy nie zrobi (bez podtekstów!).
|
|
|
Zapisane
|
Skipper: You're from the future! Tell me, does the earth become the post-apocalyptic wasteland, terrorized by the roguing bands of the radioactive mutants? Kowalski: Eee, no Skipper: Oh...
|
|
|
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor

Wiadomości: 357
Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 26, 2010, 12:30:33 » |
|
jak będziecie w lublinie to polecam skosztowania kebabu z lokalu 'u mustafy'. prawdziwy kebab, w lokalu na Piłsudskiego jest nawet zdjęcie właściciela z pudzianem 
|
|
|
Zapisane
|
 Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
|
|
|
|