Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout
Sierpień 18, 2019, 05:19:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy wiesz że... na Trzynastym Schronie wciąż działa system ankiet. Oddaj głos w aktualnej ankiecie
 
   Strona główna   Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Doner Kebab - WTF do biedy nędzy jest?!  (Przeczytany 9840 razy)
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« : Kwiecień 21, 2010, 21:04:01 »

Ordynus zauważył, że:
Przeczyszczająco nada się również döner kebap - szczególnie jak ktoś ma wrażliwe podroby i nie może szaleć z kapustą (kebab z kiszoną kapustą - groza). Z resztą sama już nazwa oferuje ucztę dla wyobraźni: Donner z niem. "grzmot" Tongue

Ja dodałem:
Ja do dziś nie mam pojęcia z jakiego (i czy w ogóle) z mięsa jest ten typ kebaba  Lips Sealed I miałem z nim mało śmieszne przeżycia kiedyś tam: wpierw leciało górą, potem dołem, że nie będę już mówił co się działo  Shocked

 Grin

A chodzi o to, że sieć takich kebabowni znajduje się w prawie każdym średnim mieście. Problemem jest zaś wkład mięsny, który skraja się z brązowych, kształtnie uformowanych walców. I co to i czy w ogóle jest jest za mięso, które z wyglądu przypomina wszystko tylko nie kawałki mięsa, które jak powinno wyglądać to każdy wie  Cool
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 837


Hadouken!


« Odpowiedz #1 : Kwiecień 21, 2010, 21:16:50 »

Powinna to być baranina, ale biorąc pod uwagę Polskie realia to jest to mieszanka mięsa wieprzowego z drobiowym i innymi dodatkami Wink
Zapisane


"The truth lies beyond Rectum"
"I do because i care"
"Ja wam dam cenzurować!!"
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2010, 21:36:18 »

A ten wygląd tego mięsa? Dokładnie przemielonego, idealnie homogeniczengo, że nie widać w nim żadnego kawałka ścięgna (czyli mięska) lub tłuszczu?  Huh?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 837


Hadouken!


« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2010, 07:30:27 »

Kumpel robi kebaby Wink. to się kupuje takie gówno zamrożone w plastykowym worze i to jest już nabite, skład niby tego jest, ale stwierdził że woli tego nie czytać bo się będzie bał potem pracować.
Zapisane


"The truth lies beyond Rectum"
"I do because i care"
"Ja wam dam cenzurować!!"
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor
*
Wiadomości: 327



« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2010, 07:30:58 »

Mnie się wydaje, że to mięso jest raczej wołowe albo drobiowe. Chyba, że aż tak odeszli od oryginału by stosować zakazaną w islamie wieprzowinę.`Paradoksalnie to oryginalny kebab zawierający baraninę i jagnięcinę,może powodować te przygody. Niektórzy po prostu nie trawią baraniny i już.
A mięso jest pieczone dlatego ma taki kolor.

Ja nigdy przygód z kebabem nie miałem a jadłem go już w kilku miejscach na Ukrainie jak i w Polsce.
Zapisane


------
Ordynus
Zjadacz Korzeni
Sierżant sztab.
*
Wiadomości: 666



WWW
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2010, 11:37:43 »

Powinna to być baranina, ale biorąc pod uwagę Polskie realia to jest to mieszanka mięsa wieprzowego z drobiowym i innymi dodatkami Wink

Choć wieprzowina w kebabie jest jak ogóras w spaghetti, to jednak skłaniam się w tę samą stronę. Wykorzystywanie wołowiny byłoby zwyczajnie nieopłacalne w takim biznesie (chyba że nosów i innych śmieci). Z resztą, Polacy i tak najchętniej żrą wieprzowinę + ziemniory i nie sądzę, by tradycja orientalna była w stanie stłumić nawyki żywieniowe przeciętnego Polaka Tongue Gdyby przeciętny Turek dostał do ręki "nasz" uliczny kebab to zanim zdążyłby zorientować się z jakim mięsem ma do czynienia, pewnie zemdlałby od samego widoku kiszonej kapusty Cheesy Ja podejrzewam, że do produkcji polskich kebabów wykorzystuje się... ludzi Kiss
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 11:39:42 wysłane przez Ordynus » Zapisane

Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2010, 11:48:43 »

Zresztą kapusta kiszona w kebabie ale też np. w hot-dogach czy hamburgerach, to afera większa niż te wszystkie rywingate czy hazardgate  Grin Ale surowa biała czy czerwona to także spore kuriozum, które rozpycha żołasa i na takie sranie goni, że hej!  :Smiley

Cytat: Chrzysztof
A mięso jest pieczone dlatego ma taki kolor.
Czyli oznaczałaby to, że takie mięso zostało już wcześniej skrojone (rozdrobnione), upieczone a następnie uformowano z niego te duże walce?  Huh?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor
*
Wiadomości: 357


Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu


« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2010, 20:02:38 »

jadłem w wielu syf budach, w wielu miastach, różne wynalazki, wliczając kebaba z pieczarkami, ale kebaba z kiszoną kapistą to nie widziałem......
Zapisane



Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku
Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 837


Hadouken!


« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2010, 20:40:37 »

No kebaby w Polsce to porażka na maxa, jak byłem w Angolii to miałem możliwość zjedzenia prawdziwego Tureckiego żarcia od prawdziwego ciapaka. W polsce już mi tak potem nie smakowało nic innego niż yufka czy też w cieście od ziomka z konstytucji.
Zapisane


"The truth lies beyond Rectum"
"I do because i care"
"Ja wam dam cenzurować!!"
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2010, 20:59:47 »

jadłem w wielu syf budach, w wielu miastach, różne wynalazki, wliczając kebaba z pieczarkami, ale kebaba z kiszoną kapistą to nie widziałem......
Ciężko to by było nazwać kapustą kiszoną co mi się zdarzało zjadać w kebabach, ale to było coś w ten deseń. Kapusta biała, lekko podkiszona, na ciepło, ładowana w bułę jako zapychacz. Do tego mięcho, na wierzch ogóras, pomidor, sosy. Małmazja!  Tongue
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor
*
Wiadomości: 357


Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu


« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2010, 23:16:52 »

kapusta peińska + pomidor i ogóras ok, ale kebab z pieczarkami to, uwierzcie mi na słowo, porażka. na szczęście jadłem go tylko i wyłącznie w jednym barze w szczytnie, w reszcie Polski go nie zanotowałem. na szczęście
Zapisane



Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku
Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2010, 00:18:28 »

W Szczytnie to mają dobrą pizzę niedaleko tej, no, no tam gdzie się Hunterfest odbywa - znaczy w takiej uliczce obok  Wink

Kapusta pekińska to taka polska kebabowa oczywista oczywistość - OK. Ale dawanie tam surowej kapusty białej, surowej kapusty czerwonej, bądź podkiszonej białej czy miksu kiszonej białej z marchewką to jakiś kosmos  Huh? Zresztą kapusta kiszona to dziś nie to co się każdemu wydaje. Rzadko można trafić na taką mocno ściętą i do tego kwaśną jak kiedyś (za czasów Mieszka  Wink). Kebabownie zamawiają zaś łże kapustę kiszoną w większych przetwórniach, a tam się ją przygotowuje poprzez dodawania octu czy kwasu mlekowego - byle było szybko.

Więc co się dziwić, że jelita po czymś takim dostają świra  :Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2010, 00:40:49 wysłane przez Squonk » Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor
*
Wiadomości: 327



« Odpowiedz #12 : Kwiecień 23, 2010, 06:14:38 »

Ja na Ukrainie spotkałem się z Lawasze z kartoszkoj. Lawasze to inna nazwa Yufki a to drugie to oczywiście ziemniaki do wyboru gotowane lub uwaga, po postacią frytek. Reszta dodatków standard czyli sałatki, ogórki, pomidory itd.
Zapisane


------
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 837


Hadouken!


« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2010, 08:30:45 »

O nie, nie Chrzysztofie, lavash to nie yufka Wink. Podobne ale nie to samo...
Zapisane


"The truth lies beyond Rectum"
"I do because i care"
"Ja wam dam cenzurować!!"
Chrzysztof
St. chorąży sztab. - Redaktor
*
Wiadomości: 327



« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2010, 13:52:25 »

Eee to czym się różni? Mięcho z dodatkami zawinięte w placek. Chociaż może masz rację, lavash tam gdzie go jadłem był przypiekany na grillu a yufka u sąsiadów nie jest przypiekana.
A może skład i rodzaj ciasta różny??
Zapisane


------
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor
*
Wiadomości: 357


Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu


« Odpowiedz #15 : Kwiecień 23, 2010, 14:11:01 »

Cytuj
Kebabownie zamawiają zaś łże kapustę kiszoną

TAK! masz racje! zamawiają ją od bethesdy! Cheesy
Zapisane



Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku
Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
Dr Rectum
St. chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 837


Hadouken!


« Odpowiedz #16 : Kwiecień 23, 2010, 18:14:23 »

A no właśnie pochodzeniem ciasta i jego sposobem przyrządzania Wink. Ogólnie to Durum Kebab to kebab zawijany w ciasto, a te nazwy lavash czy tam yufka pochodzą od tego ciasta. Ale kogo to tak naprawdę obchodzi.
Zapisane


"The truth lies beyond Rectum"
"I do because i care"
"Ja wam dam cenzurować!!"
Ordynus
Zjadacz Korzeni
Sierżant sztab.
*
Wiadomości: 666



WWW
« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2010, 12:36:08 »

Döner kebap zwany potocznie sraczką stał się ostatnio powodem hakerskich ataków na polski interniet. Kolejny argument przemawiający za tym, że powinni tego zabronić. Odsyłam tutaj Wink
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 12:39:17 wysłane przez Ordynus » Zapisane

Glassius
St. chorąży
*
Wiadomości: 1188


Pozwólcie nam zostać Waszymi przyjaciółmi.


« Odpowiedz #18 : Maj 26, 2010, 12:04:15 »

W Gliwicach jest bardzo dobra kebabownia, prowadzona przez rodowitego Turka. Nieopodal jest konkurencyjna, polska kebabownia. Turecka jest lepsza we wszystkim: leją więcej sosu, sos średni (jest jeszcze łagodny i ostry) mocno szczypie w język, podają kebaby gorące i biorą za to mniej kasy. A jeszcze mieć przyjemność bycia obsłużonym przez prawdziwego ciapatego... Nawet najpiękniejsza ekspedientka mi takiej frajdy nie zrobi (bez podtekstów!).
Zapisane

Skipper: You're from the future! Tell me, does the earth become the post-apocalyptic wasteland, terrorized by the roguing bands of the radioactive mutants?
Kowalski: Eee, no
Skipper: Oh...
Ace
SLAYER kurwa
Gen. brygady - Redaktor
*
Wiadomości: 357


Jednoosobowe ramię zbrojne Trzynastego Schronu


« Odpowiedz #19 : Maj 26, 2010, 12:30:33 »

jak będziecie w lublinie to polecam skosztowania kebabu z lokalu 'u mustafy'. prawdziwy kebab, w lokalu na Piłsudskiego jest nawet zdjęcie właściciela z pudzianem Cheesy
Zapisane



Czy Ty potrafisz zliczyć ile masz kolczyków w pysku
Nie przeszedłbyś zapewne przez kontrolę na lotnisku
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Kanał RSS Trzynastego Schronu Trzynasty Schron na Twitterze Trzynasty Schron na Facebooku Trzynasty Schron na Tumblr Trzynasty Schron na Instagramie Postapokalipsa bez ograniczeń! Radia Trzynastego Schronu na TubaFM Trzynasty Schron na YouTube
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!