Winc tak.
Pierw musisz panie Naczelny zrozumieć że Kwas Chlebowy jest PRAWDZIWIE UKRAIŃSKI. Jednak Słowianin to Słowianin. Poza tym, kwas chlebowy to trochę coś innego niż Kwas Sklepowy. Jeśli już się rozumiemy, to poproszę na zakupy.
Potrzebujemy :
8L Wody. [Teraz jest łatwo dostępna ale za kilka lat, kto wie ?]
0,5 kg cukru.
20 gram drożdży.
1kg chleba razowego żytniego. To ważne o ile oczekujesz "tego samego" smaku co w sklepie. Jeśli chcesz się pobawić to spokojnie może być to też zwykły chleb pszenno żytni. Wtedy nasz kwas nabierze piwnej goryczki, ale też straci walory węchowe.
1 Cytrynę.
Całość zmieści się w 10 zł.
Przygotowania:
Kupujemy chleb, kroimy w kostkę i zostawiamy do wysuszenia na kilka dni. To ważne bo piekarnik nigdy nie zastąpi kliku dniowego suszenia. Babunie z Ukrainy suszyły na kuchence kaflowej często przez ponad dwa tygodnie. Ale tobie starczą 3 dni.
1 Dzień.
Pokrojony chleb wrzucamy do gotującej [około 80 stopni] wody [8l]. Po wrzuceniu zaprzestajemy gotowania.
2 Dzień.
Po 24 godzinach 2 razy filtrujemy nasz wywar. Najlepiej przelewając przez gazę lub ścierkę.
Po czym gotujemy 1L wody do którego wrzucamy 0,5 kg cukru i mieszamy. Kiedy uzyskamy płynny roztwór wlewamy go do naszego roztworu.
Czekamy aż cały garnek osiągnie mniej niż 30 stopni. Bierzemy szklonke i napełniamy ją do połowy naszym wywarem. Wrzucamy do niej 20 gram drożdży i mieszamy. Wlewamy szklonke do reszty wywaru i obieramy cytrynę. Skórkę ścieramy i wrzucamy do gornka.
3 Dzień
Po 24 godzinach znów 2 razy filtrujemy nasz wywar. Potem przelewamy go do plastikowych butelek, napełniając do 3/4. Butelki ściskamy tak jakbyśmy chcieli je wyrzucić. Mocno dokręcamy nakrętkę i staramy się aby w butelce nie zostało powietrze. Na godzinkę wstawiamy w ciepłe miejsce. Potem na 3 dni do zimnego [maks 10 stopni.]
Roztwór ma jasno żółty kolor, do zabarwienia używa się barwników ale ja polecam najbardziej ciekły cukier.
Wrzucamy szklankę cukru do garnka, gotujemy dolewając wody i mocno mieszając aż zyskamy czarny płyn. Ten wlewamy do butelek [po fermentacji].
Tyle.
Ważne tylko aby wypić wszystko w góra 3,4 dni.
PS:Gaz i piana jest silniejsza jeśli przez 3 dni butelki są w górnej granicy temperatury niż dolnej. Chociaż nawet przy 2 stopniach Celcjusza Co2 Też będzie uciekać gardłem.