Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout
Sierpień 18, 2019, 04:59:45 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy wiesz że... na Trzynastym Schronie wciąż działa system ankiet. Oddaj głos w aktualnej ankiecie
 
   Strona główna   Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: W czym samemu kisić żur?  (Przeczytany 15157 razy)
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« : Maj 16, 2009, 20:10:14 »

Mam przepis w którym zaleca się całą procedurę przeprowadzić w normalnym, szklanym słoju. Jednak po nieudanej próbie przypuszczam, że coś jest nie tak z taką koncepcją. Czy ktoś robił praktyczne próby? I w jakim naczyniu?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Glassius
St. chorąży
*
Wiadomości: 1188


Pozwólcie nam zostać Waszymi przyjaciółmi.


« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2009, 20:46:33 »

Chodzi o ta magiczną substancję sprzedawaną na straganach? W której widać oczy ważki i takie tam, od której można zrobić przepyszny żur?

Przy okazji, w ciągu ostatnich 24 godzin zjadłem 2,5 litra żuru. Niebawem na kiblu czeka mnie istna apokalipsa, więc wypowiedź jest w klimatach. Tongue
Zapisane

Skipper: You're from the future! Tell me, does the earth become the post-apocalyptic wasteland, terrorized by the roguing bands of the radioactive mutants?
Kowalski: Eee, no
Skipper: Oh...
Holden
Major
*
Wiadomości: 1572



« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2009, 20:52:39 »

hmm na pewne nie robił bym tego w zwykłym słoiku, z tego co pamiętam do żuru stosuje się kamienny garnek, o taki:

Zapisane
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2009, 21:01:54 »

Przy okazji, w ciągu ostatnich 24 godzin zjadłem 2,5 litra żuru. Niebawem na kiblu czeka mnie istna apokalipsa, więc wypowiedź jest w klimatach. Tongue
Po samym żurze? Mnie goni dopiero jak jest w nim jajko na twardo - istny gargamiedon  Lips Sealed

=====

Tylko gdzie taki garnek dostać? To co można kupić w sklepie jest emaliowane zarówno na zewnątrz jak i w środku, a o chińszczyźnie w zwykłych sklepach AGD szkoda gadać  Sad
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Holden
Major
*
Wiadomości: 1572



« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2009, 21:13:09 »

hmm, spróbuj w marketach czy super samach gdzie mają artykuły kuchenne - W ikei może też być, mają tam ogromny dział kuchenny.
Zapisane
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2009, 21:22:53 »

Ooo!!! O tym nie pomyślałem nawet   Smiley
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Jim Cojones
Podporucznik - Redaktor
*
Wiadomości: 541



« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2009, 22:11:48 »

hmm na pewne nie robił bym tego w zwykłym słoiku, z tego co pamiętam do żuru stosuje się kamienny garnek, o taki:


Nie mam nic interesującego do dodania w tym wątku, więc pospamuję, trochę się przechwalając dostępem do wspaniałych "narzędzi".
Ultymatywny zestaw mojej babci:

http://img269.imageshack.us/img269/8244/p5160004v.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/5103/p5160003.jpg

Kamień, po położeniu na jakimś wytrzymałym talerzu, służy do ściśnięcia kiszonego materiału.
Zapisane

Firepower mate! Separates the men from the boys.
Morbid
Porucznik - Redaktor
*
Wiadomości: 410



« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2009, 16:40:08 »

Ooo!!! O tym nie pomyślałem nawet   Smiley

Albo na jakiś rynek się przejdź, znajdziesz na pewno.

W takim garnku możesz też kisić ogórasy Tongue
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2009, 16:49:23 wysłane przez Morbid » Zapisane
lady_m
St. kapral
*
Wiadomości: 41



« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2009, 18:58:35 »

Taki granek nie latwo dostac... Polecam sklepy "1001 drobiazgow", rynki oraz kiermasze staroci.
Zapisane

The details are trivial and pointless, the reasons, as always, purely human ones…
steele777
Kapral
*
Wiadomości: 16


« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2009, 10:24:53 »

Ja żur robiłem z zwykłym słoiku i nigdy nie był zepsuty. Słoik dobrze jest przed pierwszym użyciem trzeba wyparzyc wrzątkiem. Potem mąkę żytnia zalej przegotowaną i ostudzona wodą a na koniec dodaj kilka ząbków czosnku(najlepiej pokrojonych) dla zabicia "aromatu". Żur własnej roboty zawsze "pachnie" bardzij intensywnie Wink niż ten ze sklepu ale za to jest dużo snaczniejszy Grin Polecam każdemu!!! Smiley   
Zapisane
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2009, 11:21:09 »

Albo na jakiś rynek się przejdź, znajdziesz na pewno.
Te czasy już dawno minęły i teraz rynki okupuje chińszczyzna  :Smiley

Cytat: steele777
Ja żur robiłem z zwykłym słoiku i nigdy nie był zepsuty. Słoik dobrze jest przed pierwszym użyciem trzeba wyparzyc wrzątkiem. Potem mąkę żytnia zalej przegotowaną i ostudzona wodą a na koniec dodaj kilka ząbków czosnku(najlepiej pokrojonych) dla zabicia "aromatu".
A skórkę od chleba (zwykłego lub razowego) dawałeś?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
steele777
Kapral
*
Wiadomości: 16


« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2009, 07:20:41 »

Bespieczniej jest dać ze zwykłego, bo do razowego dodają barwników które moą zepsuć żur. Jeśli nie dasz skórki z cheba to też się nic nie stanie. Ważne żeby słoik stał w ciepłym miejscu i nie był wystawiony bezpośrednio na słońce. Jak będzie stał za długo to zrobi się ocet (albo coś gorszego, poznasz po zapachu). Najlepiej kisić przez 2-3 dni max 4 jeśli jest chłodno.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 07:24:10 wysłane przez steele777 » Zapisane
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 11:18:03 »

A można mieszać zawartość w trakcie kiszenia?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
steele777
Kapral
*
Wiadomości: 16


« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2009, 07:11:56 »

Można mieszać. Wtedy szybciej zakiśnie Smiley
Zapisane
owsianka
Chorąży - Redaktor
*
Wiadomości: 109


Nuclear Zombie Penguin


« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2009, 09:56:56 »

a jak wpływa to szybsze kiszenie na jakość? smak? Smiley bo do produkcji bimbru można dać więcej drożdży i szybciej wcale nie znaczy lepiej Cheesy
Zapisane

Zaprawdę powiadam wam! Nie podążajcie ścieżka Wielkiego Lansu!
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 13:14:40 »

Zwierze powoli mi zaczęło się rozmnażać na powierzchni pływającego u góry chleba, więc po niecałych trzech dniach musiałem interes przerwać a to co się lekko ukisiło (a jednak) zlałem już do słoika.

I teraz pytanie - czy stało się tak bo czosnku (nawet i w całym ząbku) nie dodałem to środka? A nie dodałem, bo bałem się, że będzie mi nim walić  Huh?
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Morbid
Porucznik - Redaktor
*
Wiadomości: 410



« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 13:36:05 »

O rany masz własną hodowle Floaterów? Cheesy no to już tylko krok od całkowitej kontroli nad światem Grin
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 13:43:58 wysłane przez Morbid » Zapisane
Holden
Major
*
Wiadomości: 1572



« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2009, 13:50:22 »

hmm sqounk to wygląda jakby coś  się zepsuło - może chleb sfermentował. Ja przed wszystkim nie zalecał bym zbyt dużego kontaktu z powietrzem bo wtedy rozwijają się pleśnie. Na pewno nie jest to wina czosnku - on ma jedynie walory smakowe, ale nie dodanie go to zła decyzja bo pozbawiłeś żur smaku i aromatu czosnku - ofc można dorzucić podczas gotowania ale to nie to samo.
Zapisane
Squonk
Schronowy Inżynier
Gen. broni - Redaktor
*
Wiadomości: 8802


Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!


WWW
« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2009, 14:39:20 »

O rany masz własną hodowle Floaterów? Cheesy no to już tylko krok od całkowitej kontroli nad światem Grin
Szykuję armię klonów, by zasiliła szeregi Trzynastego Korpusu Kresowego   Lips Sealed

Cytat: Holden
Ja przed wszystkim nie zalecał bym zbyt dużego kontaktu z powietrzem bo wtedy rozwijają się pleśnie.
To znaczy, że naczynie z żurem ma być całkowicie zamknięte?  Undecided
Zapisane

Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.
Holden
Major
*
Wiadomości: 1572



« Odpowiedz #19 : Maj 25, 2009, 14:47:35 »

znaczy ma być przykryte szmatką i stać w ciepłym miejscu.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Kanał RSS Trzynastego Schronu Trzynasty Schron na Twitterze Trzynasty Schron na Facebooku Trzynasty Schron na Tumblr Trzynasty Schron na Instagramie Postapokalipsa bez ograniczeń! Radia Trzynastego Schronu na TubaFM Trzynasty Schron na YouTube
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!