Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout

Fallout i Wasteland => Fallout 1 => Wątek zaczęty przez: sezerp on Luty 08, 2012, 14:28:59



Tytuł: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: sezerp on Luty 08, 2012, 14:28:59
Cześć!
Mam dość nietypowy problem.. Posiadam wersję Fallout 1 z Gazety Wyborczej po polsku. Chciałbym jednak móc grać, w celach edukacyjnych, w tą grę po angielsku. Czy jest możliwość zmiany języka? Jakiś patch zangielszczający? Szukałem dużo i już straciłem nadzieję, chyba nikt nigdy nie miał takiej potrzeby. Ktoś może pomóc? Bardzo byłbym wdzięczny.

pozdrawiam


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: kryspin013 on Luty 08, 2012, 23:25:33
Trzymaj (http://www.przeklej.pl/plik/data-zip-0043300crc172j6) , specjalnie wyciąłem z gry ;]

Wklej do katalogu z grą i sprawdź czy działa ;)


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: sezerp on Luty 09, 2012, 14:04:08
dziękuję Ci bardzo :-)

niestety po podmianie stała się bardzo dziwna rzecz.. gra się nie uruchamia i wypisuje komunikat błędu:

Not enough free hard disk space. Fallout requires at least 20.0 megabytes of free hard disk space.

co jak dla mnie jest zupełnie nielogiczne (pomijając fakt, że miejsca mam kilka tysięcy razy więcej). Ponadto zauważyłem, że nasze foldery "date" się różnią plikami. Szkoda, że jedna gra, a wersje tak różne. Po podmienieniu tylko plików tekstowych wyrzuca również taki komunikat :-(


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Luty 09, 2012, 15:11:08
1) Tu chodzi zapewne o jakiś błąd z pamięcią wirtualną... to że masz wolną pamięć na dysku nie oznacza że oprogramowanie ma wolny dostęp do niej i jak widać brakuje zarezerwowanej przestrzeni do funkcjonowania gry.
2) Stare gry mają to do siebie że często były robione monolitycznie i zmiany takie jak wersja językowa wymagały czasem gruntownych przeróbek. Obecnie wraz z modułowym robieniem gier (z czego Bethesda słynie) tego problemu nie powinno już być... choć i tak się zdarza (a pro po Cenegi).
3) Ja niestety o zangielszczeniu nie słyszałem (i się temu nie dziwię) więc niestety nie mogę ci pomóc.


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: kryspin013 on Luty 09, 2012, 15:27:16
@sezerp ja przekopiowałem text i arty z angielskiej wersji master.dat dlatego pliki się różnią. A błąd czasami występuje niezależnie od wersji i skopiowanych plików.


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: sezerp on Luty 09, 2012, 15:47:59
hmm.. no nic, dziękuję Panowie za pomoc tak czy siak. Chyba nic się nie da zrobić. Szkoda, bo po angielsku wszystko lepiej brzmi ;-)

chociaż może by warto jeszcze powalczyć z tą pamięcią wirtualną? jak można jej przydzielić więcej, może odpali?


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: kryspin013 on Luty 09, 2012, 21:46:51
... Hi-res albo sfall usuwa ten problem... Po za tym mi zawsze pomagało czyszczenie dysku CCleanerem.

Ściągnij sobie fallout FIXT mod (http://www.nma-fallout.com/forum/viewtopic.php?t=57362) on nie dosyć, że naprawia grę to jeszcze wprowadza trochę do fabuły (dodaje nowe postacie, itp...). Czyli usunie ci problem z pamięcią i spatchuje całą grę :)


Tytuł: Odp: Fallout 1, możliwość zmiany języka
Wiadomość wysłana przez: sezerp on Luty 10, 2012, 15:18:44
dzięki wielkie! :-)