Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout

Fallout i Wasteland => Fallout 1 => Wątek zaczęty przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 00:18:41



Tytuł: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 00:18:41
Witam ponownie, chciałbym zapytać co zorbić w bazie wojskowej??? Wszędzie są pola siłowe, a winda na 3 poziomie nie działa...


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Jerzy on Kwiecień 10, 2011, 00:26:52
Poczytaj solucję Verona w zasobach Schronu.
Strona główna- pokrętło na =>fallout- solucje- wybór lokacji. :)


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 00:54:20
Dzięki, ale nie mogę tam znaleźć odp. na moje pytanie... Używam "naprawy", ale żółte pole się nie wyłącza, przez co nie mogę się dostać do 2 windy na 3 poziomie(na pierwszej jest tabliczka o awarii...)?? Moglibyście mi pomóc??


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Szakal119 on Kwiecień 10, 2011, 00:59:04
Masz za niski poziom umiejętności naprawa. Próbuj kilka razy aż do skutku. Dobrze by było gdybyś miał przy sobie narzędzia.


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 01:03:09
A jak sie nie uda?? Jest inny sposób??


Udało mi sie na tym panleu przy żółtym polu na 3 poziomie... Było "Udało ci się na pewien czas wyłączyć emiter pola siłowego", ale to pole nie znikło... Co mam robić??


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Veron on Kwiecień 10, 2011, 14:17:05
Poczytaj solucję Verona w zasobach Schronu.
Strona główna- pokrętło na =>fallout- solucje- wybór lokacji. :)

:-* :ncz

A jak sie nie uda?? Jest inny sposób??

Kombinuj, stary, kombinuj :hyh


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 16:37:14
:/ Kumbinuje i nic nie moge wykombinować... Na niższych poziomach mi się poprzestawiały pola żółte z czerwonymi... Już nic nie wiem, jak to rozbroić?? Chyba nie trzeba mieć nie wiadomo ile naprawy??


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Grosswick on Kwiecień 10, 2011, 16:51:59
Czasami pola da się popsuć materiałami wybuchowymi. Przypomnę jeszcze, że naprawy trzeba używać na generatorach pola, nie na samym polu.
Było "Udało ci się na pewien czas wyłączyć emiter pola siłowego", ale to pole nie znikło... Co mam robić??
Pola wyłączają się na jakiś losowy czas zależny zdaje się od Twojego poziomu naprawy, widocznie miałeś takie szczęście, że wyłączyłeś pole na 0 sekund :D -magia systemów RPG
Sugerował bym mieć skill na miniumum 80%
Jeśli chcesz go podnieść, udaj się do Hubu, tam w bibliotece możesz kupić nieskończenie wiele książek którymi podniesiesz umiejętność do ok. 100% Książki nie są bardzo tanie, ale na tym poziomie gry powinno Cie być stać na taki wydatek.
Dodam mały spoilerek:  lepiej być później w stanie szybko opuścić bazę wojskową jak już tam wszystko "posprzątamy" :P Postać z wysoką nauką też może sobie ułatwić życie w tym miejscu, ale jak to już może nie zdradzę :) Naukę też można sobie podnieść czytając książki.


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Sason on Kwiecień 10, 2011, 17:02:00
Hmmm... Z nauką udało mi sie jakies systemy ochrony, szkodników itp. zmieniać... A na książki to mnie raczej nie stać... Straciłem dużo kasy na amunicje, której teraz mam aż nadto... A podnosić po wrogach nie moge bo mam za mało udźwigu :/ No nie wiem, popróbuje jeszcze, może kiedyś na coś wpane xD


Kupiłem książki i mam 87 naprawy, ale wciąż jest to samo... z 20 razy mi sie już "udało" i nic :/ Co tam trzeba zrobić??

Chyba już wiem co jest nie tak... To bug... Inni też tak mieli, po prost pola nie znikają, ale ponoć można je dynamitem rozwalić ;)


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Cichutki Spec on Październik 13, 2011, 14:40:45
Tak sobie myślę, co się dzieje z moją grą. Wrathu mi pisał, że save może być popsuty. Mianowicie:
 - Ani naprawa, ani nauka (obie na ponad 100%) nie działają; winda powinna się odblokować po iluś tam próbach, a tu nic;
 - O wyłączeniu emiterów kompem (z nauką) mowy nima; ponoć bug, nie wiem, ale nie działa;

Do tego jestem w ciemnej dupie, bo mam bardzo mało medykaliów, a zdolności postaci w pierwszej pomocy i leczeniu, chociaż bardzo dobre - nie pomagają, leczy jakieś jednocyfrowe liczby. Nigdzie nie można kupić stimpaków, nawet u Vance'a. Być może za długo już walczę z bazą i jest to normalne? Także środków wybuchowych nie ma nigdzie, zresztą wątpię by działały. Kilian w Złomowie/Junktown każe przyjść później za każdym razem, a i tak wątpię, by miał jakieś stimpy, mimo całkiem niezłej forsy nie mogę nigdzie ich dostać. Odpada więc sposób ostatni, czyli zejście do Porucznika i regularna wojna (dwóch z Rockwellami i jeden z rakietnicą to za wiele, póki co, jak na moje zasoby medyczne, chociaż próbuję naprawdę przeróżnych wykrętów taktycznych, z najulubieńszym z nich, żeby głupi mut strzelał do kolesia, co często się sprawdza).

Poradźcie mi coś. Gra robi mi byki, możliwe, że zależne od mojego staruszka kompa, o najdziwniejszym charakterze, np.:
 - przy przeładowywaniu określonego elementu z bagażu Iana do bagażu mojej babki wykopuje mnie z gry; jest to wciąż ta sama rakieta kumulacyjna;
 - nie da się żadnym sposobem rozbić Czach, bo ani Lars, ani Sherry nie reagują;
 - blokuje się Głupi Mutant przy salce medycznej w Bazie - ani go okraść, ani zabić, ani zagadać, jak skała stoi;
 - pojawiają się meldunki o obciążeniu przy śmiesznie małym ekwipażu bohaterki;
 - przy komunikacie o nieudanej kradzieży NPC nie reaguje, przy udanej przedmiot może się wcale nie pojawić w plecaku
 - itd.

 ??? No kurde, już nie wiem, co mam zrobić teraz. Podróżować do upartego po Pustkowiach jako karawaniarz nieszczęsny, aż dobiję do hp równego mutkom? Za Katedrę nie wpadło mi żadne pd i to za każdym razem, co też jest dziwne (chyba, że to tylko za pierwszym i jedynym podejściem działa).

Pomocy! :rad


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Jerzy on Październik 13, 2011, 23:09:18
Panowie pomóżcie. Grałem zbyt dawno żeby móc służyć jakąś konkretną poradą. Nie miałem takich problemów.


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Nightmaster on Październik 14, 2011, 00:10:27
jutro rano pogram i sprawdzę co może być tego przyczyną bo też nie do końca pamiętam. Ale będzie jutro odpowiedź :)


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Cichutki Spec on Październik 14, 2011, 13:01:04
Cóż, tak się złożyło, że zanim wysłałam tego posta, uparłam się tyle razy poradzić sobie, że udało mi się prawie równocześnie z zamieszczeniem tej prośby. Użyłam opcji kombinowanej z przeszukiwaniem szafek (cordexy), skradaniem się (ominięcie niewygodnego towarzystwa) i zabraniem do Porucznika, którego poszatkowałam, przechodząc od razu do trybu walki. Już nawet nie pamiętam, co i jak, ale się udało. Źle też podeszłam początkowo do wysadzenia emitera, ale w końcu mnie oświeciło.
Tak czy siak, przeszłam wszystko po wariacku, w 50% mijając się z rozwiązaniami podanymi w solucjach, nieustannie loadując i sejwując, gdzie się dało (kupa dziwnych wydarzeń, podanych wyżej), gubiąc sprzęt (xD). prawie wypłukując się ze stimpaków (całe 6 na końcową bandę), ale przeszłam.
Takoż nie musicie się spieszyć z rozwiązaniami, chociaż warto pomyśleć o ludziach, którym mogą zdarzyć się podobne rzeczy i jak ktoś coś ma na lekarstwo, zamieścić owo coś, żeby ułatwić grę pechowcom podobnym do mnie. ;)

Teraz rozumiem, dlaczego niektórzy przechodzą Fallouty kilkanaście i więcej razy. :D


Tytuł: Odp: Baza wojskowa
Wiadomość wysłana przez: Grosswick on Październik 14, 2011, 16:29:12
Bo bugi w falloucie są jak pioruny, nigdy nie uderzają dwa razy w to samo miejsce :hyh
Więc za każdym razem trzeba użerać się innymi przeciwnościami losu