Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout

Fallout i Wasteland => Problemy techniczne => Wątek zaczęty przez: Ponury on Listopad 19, 2008, 00:19:43



Tytuł: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ponury on Listopad 19, 2008, 00:19:43
Temat do pomocy w tej kwestii, prosimy się z nim zapoznać przed zadaniem pytania.

Cytuj
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum, zaczyna sie odrazu od problemów, ale cóż, życie.
Ogólnie nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ale nie rzucił mi sie w oczy żaden dział ani temat poświęcony pomocy technicznej, no chyba z moim i tak już słabym wzrokiem już całkiem źle to przepraszam.

Problem jak w temacie lecz co jest trochę specyficzne gra sie wiesza tylko w pomieszczeniach. Na zewnątrz mogę hasać do woli ale jak gdzieś wejdę to kaplica. Po prostu przejdę parę kroków i gra sie wiesza, czasem nawet alt+ctrl+del nie działa w takim przypadku.
Za wszelką udzieloną pomoc w tej kwestii niezmiernie dziękuje.

Lece spać wiec życzę miłej nocy ^^


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 19, 2008, 01:01:19
Których metod z tych opisanych na stronie już spróbowałeś? Jaki masz sprzęt? Jaki system?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ponury on Listopad 19, 2008, 09:34:14
Wiec tak, Inter Core Quad Q6600, 4gb ram, GeForce 8600 GT, XP SP2.

Których metod powiadasz... Pomyślałem że tych poprawiających wydajność nie będę używał bo raczej nie są mi potrzebne. W poradach chyba tylko 2 rzeczy były o zawieszaniu kompa, ustawić LOD (normalnie brzmi jak rozszerzenie D2 ;]) na min, i wyłączyć uruchamiające sie przy starcie Microsoft's Zune i Spybot TeaTimer. To pierwsze wykonałem, tego drugiego nie bo jakoś nie mogłem znaleźć tych procesów. Oczywiście spatchowałem jeszcze grę. W przypływie rozpaczy ustawiłem Fallout3.exe i FalloutLauncher.exe na zgodne z win 2000, Chciałem jeszcze zmienić priorytety na High ale szczerze to nie za bardzo wiem gdzie.

To tyle raczej. Może z porad mało skorzystałem ale naprawdę nie wiem za co sie zabrać. Porady? Pomysły? Będę bardzo wdzięczny.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 19, 2008, 10:41:13
Problem jest znany już z Obliviona ale nie wiem jak go rozwiązać, musisz poszukać w necie bo  ten konkretny temat poruszany był od 2 lat na różnych forach, Jesteś zdany na siebie i google, chyba że ktoś z tu obecnych może pomóc...


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: NanoXen on Listopad 19, 2008, 15:45:17
Ja bym proponował przetestować czy dzieje sie tak samo jeśli bedziesz grał na minimalnych ustawieniach.
Jeśli na nich gra bedzie działać dobrze to należy experymentować z ustawieniami, aby wykluczyć jakąś opcję która powoduje ten problem (np. antyaliasing)
Ostatnio spotkałem sie z taką sytuacją u znajomego. Komputer ma bardzo mocny a gierka juz kilkuletnia... a w jednym miejscu sie wieszala - pomogło wyłączenie właśnie antyaliasingu


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ponury on Listopad 19, 2008, 23:23:55
Problem rozwiązany, przynajmniej narazie. Mianowicie zrobiłem prosty reinstal i już sie w pomieszczeniach nie wiesza. Z drugiej strony nie wiem czy problem został zażegnany czy chwilowo odwleczony, boje sie że będzie sie powtarzał. Na szczęście wiedząc że reinstal pomaga mogę robić go co jakiś czas, długo nie trwa. Czy to zadziała gdzie indziej, nie wiem. Czy ktoś będzie miał do tego cierpliwość, też nie wiem. Wiem jedno, działa, gram dalej. I dziękuje za porady, może przetestuje z ciekawości jak mnie reinstal wnerwi ;p 

Taaaaa.... jednak z tym formatowaniem tez nie wypaliło. Było dobrze chwile i znowu sie wiesze. Niestety ustawienie na low detale też nie pomogło. Cholera, naprawde nie mam już pomysłów z tym gównem ;\ pogrzebie jeszcze w necie, może coś znajdę.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: devmaximus on Listopad 23, 2008, 14:21:10
Już na samym poczatku gry FAllout sie wiesza. Przy pierwszym zadaniu "idź do taty" Fallout wywala mnie do windowsa a sam sie zamyka. Nie mam pomysłów co zrobić aby działało poprawnie. Nowy Patch mam zainstalowany


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 23, 2008, 15:27:45
Czy i jeśli tak, to których z porad technicznych opisanych na stronie próbowałeś?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: devmaximus on Listopad 23, 2008, 16:13:00
-Usuwałem plik Fallout3.ini
-Gre w oknie
-Fallout 3 powstał na silniku gry Oblivion, który stwarzał problemy graczom z najnowszymi sterownikami Nvidia. W przypadku Obliviona optymalnymi wg wielu osób sterownikami dla kart graficznych Nvidia były detonatory oznaczone numerem 175.19
-Zmiana priorytetu dla pliku Fallout3.exe z NORMAL na HIGH albo LOW, różni gracze uzyskiwali różne efekty tego zabiegu

Dalej mnie wywalało na pulpit

Dual Core AMD Athlon64 X2 2000 MHz , 1GB Ram DDR2 , Geforce 7600 GT (256MB)
Windows XP SP3


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 23, 2008, 17:49:31
spróbuj ustawić zgodność z win2000.

Masz kodeki FFDshow? jakieś zbędne programy pracujące w tle? Problemy z dźwiękiem w grze? W którym momencie wywala gra? Gdy tata ma cośpowiedzieć?  Próbowałeś na minimalnych ustawieniach?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: devmaximus on Listopad 23, 2008, 18:19:52
jak biore zgodność z win 2000 to potem nie moge odpalić fallouta

Mam kodeki FFdshow bo mam zainstalowane k-lite codec ale nie wiem jak je zmienić aby nie czytało F3
Nic nie pracuje w tle.
Żadnych problemów z dźwiękiem

próbowałem na minimalnych ustawieniach

Wywala w momencie gdy on wychodzi ja sie probuje odwrócić aby te drzwiczki otworzyć i wywala na pulpit zamykajać F3


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 23, 2008, 18:32:50
FFDshow możesz wyłączyć wchodząc w menu start -> programy -> K-lite Codec Pack -> Configuration -> ffdshow audio decoder

Tam w zakładce DirectShow Control masz "Don't use ffdshow in", klikasz na "Edit" i dodajesz tak launchera  jak i sam Fallout3.exe.

Z góry mówie, nie wiem czy to cokolwiek zmieni w twoim przypadku. Masz względny porządek w systemie? Najnowsze sterowniki do komponentów (poza grafą)?

Możesz spróbować z innymi detonatorami, najlepiej najnowszymi, ale to nie dość, że może nie rozwiązać problemu, to jeszcze go nasilić. Pamiętaj żeby odinstalować stare detonatory przed instalacją nowych. W necie znajdziesz pełno poradników jak pozbyć się starych detonatorów.

Spróbowałbym też przeinstalować Fallotua 3 i to w pierwszej kolejności, kto wie. Troche loteria.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: devmaximus on Listopad 23, 2008, 18:43:05
male postepy mam już punkty rozdałem hehe ale co pewien czas wywala.

FFDshow zrobiłem nadal to samo.
Porządek na kompie mam bo nie dawno formacik był, jak sie wkurze to jutro na nowo system postawie.


Tytuł: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Karister on Luty 09, 2009, 13:38:47
Witam,

Po wejściu do małych budynków po kilkunastu sekundach gra się wiesza. Obraz stoi w miejscu, a muzyczka gra dalej. Jedyne, na co gra wtedy reaguje to ctrl+alt+del. Problem występuje w takich miejscach jak pojedyncze domy w Megaton, w obozach bandytów i tym podobne. Nie występuje to w dużych lokacjach, jak na przykład budynek Radio Galaxy. Teraz jestem w symulacji komputerowej i nie mogę z niej wyjść, bo w każdym z domów gra się wiesza. Nieważne, czy biegam, stoję, kradnę. 15-20sek i gra staje.

Mój config:
OS: Win XP SP3
Mainboard: Gigabyte EP45-DS3L
GPU: Gigabyte GF260GTX
RAM: GEIL 2x2048MB 1066MHz (zaadresowane ok 3.1GB)
karta dźwiękowa: SB Audigy 2

Wgranie ostatniego patcha absolutnie nic nie zmieniło. ;) Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, walcie śmiało. ;)


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: GpganG on Luty 09, 2009, 16:42:01
ja miałem to samo tylko po zainstalowaniu moda bo nie współpracował z pl wersją. masz jakieś mody?


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Karister on Luty 09, 2009, 16:45:02
Nie. Czysty F3 z patchem. Bez patcha to samo.


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Satan on Luty 09, 2009, 21:33:13
Znam to cholerstwo - spróbuj zmienić ustawienia graficzne. Tzn. na minimum. Jeśli nie pomoże, to chyba można dopisywac kolejnego buga do listy?

btw. jak udało ci sie dojść do vaulta 112 nie wchodząc do małych pomieszczeń?


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Wrathu on Luty 09, 2009, 22:02:54
Karister  napisał, w jakich dokładnie lokacjach mu to się zdarza. Być może to dotyczy tylko ich? Albo po prostu...
miał szczęście  ;)


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Karister on Luty 10, 2009, 00:48:00
Znam to cholerstwo - spróbuj zmienić ustawienia graficzne. Tzn. na minimum. Jeśli nie pomoże, to chyba można dopisywac kolejnego buga do listy?
Czytałem w necie o tym rozwiązaniu i możesz dopisywać kolejnego buga. :P U mnie to nie pomaga. W 800x600, bez HDR, anizo i AA, wszystko na min i to samo. Włączenie gry w oknie nic nie zmienia. Włączenie/wyłączenie V-sync także nie.

btw. jak udało ci sie dojść do vaulta 112 nie wchodząc do małych pomieszczeń?
Omijałem je. :P Nie ma ich wiele. Może bar w Megaton można uznać za mały, ale tam się akurat nie wiesza. Zawisa natomiast w domu szeryfa Megaton, przez co były trudności z zagadaniem do syna, by dostać własny dom. Ale udało mi się wbiec, zagadać, wybiec, nim gra stanęła. :D Pomnik Waszyngtona także zaliczył zwiechę, ale tylko raz i udało się tą samą sztuczką, co powyżej. Jednak w tej wiosce z symulacji nie ma na to szans. Wiesza się zbyt szybko. :P Zdążę jedynie podnieść wałek z kuchni w jednym z domów, postawić jeszcze kilka kroków i koniec zabawy.

Karister  napisał, w jakich dokładnie lokacjach mu to się zdarza. Być może to dotyczy tylko ich? Albo po prostu...
miał szczęście  ;)
Jak wyżej. Wiesza się też w oczyszczalni ścieków w Megaton. Po drodze do krypty 112 trafiłem na spory obóz bandytów (był tam zamknięty supermutant behemoth). W obozie jest chatka. Wiadomo, jak gra reaguje na wejście do niej. Także szybki sprint po skrzyniach nim wszystko stanie. Ogólnie, ciasne wnętrza sprawiają problem. Bo budynki Glaxy Radio czy Muzeum technologii, które są sporawe, nie powodują żadnych problemów.


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Holden on Luty 10, 2009, 03:14:21
hmm może spróbuj reinstalować grę, zawsze warto sprawdzić - może zadziała.


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Hugo1979 on Luty 10, 2009, 20:46:58
No tak, niby czasami to pomaga, ale jaka frustracja... Gra mimo wszystko długo się instaluje, więc czekanie, żeby czasem się okazało, że i tak nic nie pomogło, jest wkurzające.
Ta gra uzależnia, zagryza się zęby i czeka na powtórną instalację ;)


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Holden on Luty 10, 2009, 20:52:56
no ja ostatnio 6h instalowałem F3, za każdym razem się zatrzymywał i przez np 30 minut nic się nie działo aż po kilku nieudanych próbach zostawiłem kompa na półtora godziny i łaskawie się zainstalował, masakra jakaś po prostu.


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Satan on Luty 11, 2009, 13:44:27
A wiecie co? To dziwne, ale u mnie wszystko z fallem3 jest "ol rajt". Instaluje się ze 20-30 minut, jeszcze NIGDY się nie wywalił ani nie zminimalizował (nawet przy kombinacji alt+tab, która zdarza mi się często ponieważ "celowniczek" mam ustawiony właśnie na alt  :P ) i nie mam tych problemów technicznych co inni, ba, nawet nie ma zwisów!  :-* no, mam sporo bugów ale nie tyle co reszta. Więc mam pytanie:

WTF?!


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Karister on Luty 11, 2009, 14:14:00
Masz, inny build OS'a, inne części w kompie, pewnie inne wersje różnych sterów. To wystarczy.


Przez przypadek trafiłem na pewne forum i przyszedł mi do głowy ostatni sensowny pomysł. Kuzyn grał na moim PC w Fallouta3 (ta sama kopia gry rzecz jasna) i go ukończył. Potem grał w GTA4. Zauważyłem, że kiedy nie było GTA4 na moim kompie, w Falloucie3 nie włączała się usługa Games for Windows Live. Teraz się włącza i loguje na profil kuzyna, który stworzył przy graniu w GTA4. Podejrzewam, że ten wynalazek zaingerował w Falluta3, zwłaszcza że od pory pojawienia się GTA4, F3 nie widzi starych savów kuzyna, mimo, że na są na dysku tam, gdzie być powinny. Jak wyłączyć całe to Games for Windows?


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Holden on Luty 11, 2009, 14:34:16
http://thenexusforums.com/index.php?showtopic=86738 - Spróbuj tego.


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: Karister on Luty 11, 2009, 14:40:48
Games for Windows wywalić nie można, bo gra wymaga bla bla bla, ale wylogowałem Fallouta z tej chorej usługi. I... przystało się wieszać, ale gra teraz znowu widzi zapisy gry kuzyna, a moich nie. No cóż, pewien kolega chyba jednak miał rację twierdząc, że "Games for Windows to gówno i nie kupuje się gier z tym napisem". :P Wtedy się z niego śmiałem, ale chyba zaraz wyślę SMSa ze zwrotem honoru. :P


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: roztocz on Maj 04, 2009, 18:32:29
Witam,
Pozwolę się podłączyć pod dyskusję. A mianowicie mam nowy komputer:
Procesor quad
grafika 2GB
ram :4, ale jako, że nie lubię visty mam xp, więc tylko 3:)

I gram sobie gram i nagle ciach. czasem magiczny ctrl+alt+delete działa, a czasem musze na twardo. Moment zawiechy występuję po 1, 2, 16 minutach. A czasem po 4 h :) kodeki usunałem, Live usunąłem co jeszcze usunąć ??

Faulting application fallout3.exe, version 1.0.0.12, faulting module ntdll.dll, version 5.1.2600.5512, fault address 0x0001b1fa.

A raporcie pojawia sie to co powyżej. Ma ktoś jakieś sugestie ??


Tytuł: Odp: Gra się wiesza w budnykach
Wiadomość wysłana przez: lady_m on Maj 04, 2009, 20:10:01
A wiecie co? To dziwne, ale u mnie wszystko z fallem3 jest "ol rajt". Instaluje się ze 20-30 minut, jeszcze NIGDY się nie wywalił ani nie zminimalizował (nawet przy kombinacji alt+tab, która zdarza mi się często ponieważ "celowniczek" mam ustawiony właśnie na alt  :P ) i nie mam tych problemów technicznych co inni, ba, nawet nie ma zwisów!  :-* no, mam sporo bugów ale nie tyle co reszta.

Mi czasami wyskakuje "niespodziewny blad" i gra sie wykrzacza ale zdarza sie to rzadko, bugow praktycznie nie mam i smigam  :-*
A mam Viste (nie bic)  :D


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Holden on Maj 04, 2009, 20:26:53
ja również mam viste, a problem jaki opisujecie to cechą F3 - ta gra po prostu crashuje, czasami dwa raz zanim się uruchomi - wtedy działa nawet kilka godzin, czasami zacina się co kwadrans itd ostatecznie nic się nie da zrobić.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: roztocz on Maj 04, 2009, 22:15:00
po wywaleniu ffdshow tym razem zaliczyłem bład f3.exe z wywaleniem do windy

Faulting application fallout3.exe, version 1.4.0.6, faulting module fallout3.exe, version 1.4.0.6, fault address 0x003e7021.


i pomyśleć, że jutro ma do mnie dojśc wydanie kolekcjonerskie :)


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Satan on Maj 05, 2009, 13:36:07
Figurka Vault-Boya przynosi szczęście, to może ci się uda pograć :P

Cytuj
problem jaki opisujecie to cechą F3
W takim razie ja mam jakieś *inne* Fo3 bo ja tych cech nie mam a mój komp jest słabszy niż minimalne wymagania.
Problem leży w waszych zaćmionych mroczną aurą kompach.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: lady_m on Maj 05, 2009, 22:16:01
ta gra po prostu crashuje, czasami dwa raz zanim się uruchomi - wtedy działa nawet kilka godzin,

Chcialam zglosic, ze odkad zarejestrowalam sie na tym forum to wlasnie dzieje sie, jak piszesz- wczesniej nie zauwazylam takich przypadkow, a mam F3 od listopada  :-X
Dziwna sprawa...


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: roztocz on Maj 08, 2009, 07:20:19
Po obserwacjach jestem już na 100% pewien, że gra mi się wiesza po wejściu do jakiegoś mieszkanka. Jeśli lata po pustkowiach, metrze czy innych lokacjach wszystko jest ok. Jeśli natomiast wpadam do mieszkania szansa na zwis wzrasta o 80%

edit: zrobiłem format. próbuję


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Październik 27, 2009, 17:26:16
A ja mam taki problem :gram przez kilka minut gra się wywala zmienia się rozdzielczość i kolory pulpitu na najmniejsze , biorę nie wysyłaj i na monitorze pojawia się Signal out czy jakoś tak.Co może być tego przyczyną? jak miałem kartę ati to tak nie było , teraz mam GF8600 gts.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Październik 27, 2009, 20:36:33
A masz najnwosze sterowniki i - co ważne - czy wywaliłeś stare sterowniki ATI przed przesiadką na GF? Jak z DirectXem stoisz? i wogóle, więcej danych technicznych...


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Październik 27, 2009, 20:56:24
Wszystkie stery najnowsze , jak chciałem usunąć stery ATI to mi błąd wywalał więc usunąłem ręcznie i wyczyściłem rejestr.Sprzęt Athlon X2 5200+ 2GB RAM GF8600 GTS.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Październik 27, 2009, 21:22:34
Próbowałeś reinstalki F3? [Backup saveów zalecany]


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Październik 27, 2009, 21:52:58
Tak i nic to nie dało.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Październik 27, 2009, 22:41:50
Przeglądnij  dział porad technicznych F3 na Schronie, odbijaj pomysły od sciany, może akurat coś się przyczepi.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Listopad 26, 2009, 16:41:03
Kurcze nic nie działa , może ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu na forum Bethesdy.Sam bym to zrobił tylko tamtejszy englisz jest dla mnie niezrozumiały.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 26, 2009, 17:10:18
A jaką masz temperaturę na GPU w okrsie od odpalenia gry do wywalenia?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Listopad 26, 2009, 17:24:41
Wydaje mi się że w powinna być w porządku (w końcu dwa collery muszą chłodzić!) , ale jak ją sprawdzić?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 26, 2009, 17:51:55
Moja propozycja (http://tinyurl.com/ye44f3j)


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Listopad 26, 2009, 18:03:01
Wychodzi na to że temperatura w porządku.
Edit:Ten problem to taki jak z tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=UkzhpPpnzbI.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Listopad 26, 2009, 18:21:33
Co to znaczy " w porządku." ?
Czy problem ma miejsce, jak grasz w trybie okna, a nie pełnoekranowym? Przypomnij mi, czy próbowałeś zmieniać przyspieszenie sprzętowe DXa dla dźwięku/obrazu? Czy masz  uruchomionego jakiegoś antywira albo monitor antywirusowy? Czy masz najnowszego patcha?

Ciężko jest robić za jasnowidza nie będąc nim


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Listopad 26, 2009, 19:18:18
To znaczy nie wykraczająca poza bezpieczną normę.Problem występuje w trybie ekranowym.Nie zmieniałem przyspieszeń.Antywir-Avast.Patch najnowszy.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Dr Rectum on Listopad 27, 2009, 11:07:35
Jest jeszcze taka opcja, rozkręć kompa i dociśnij kartę graficzną, dociśnij wtyk od monitora, zobacz czy nic nie blokuje ci wlotu powietrza. Podaj moc swojego zasilacza. I sprawdź czy wiatrak w zasilaczu działa tak jak powinien. Ja np. mam za słaby zasilacz w stosunku do sprzętu i mi się komp okazjonalnie wysypuje a czasami nawet wypluwa z gier w podobny sposób.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Grudzień 01, 2009, 08:20:53
Wygląda na to że problem znikł .podaję rozwiązanie :wystarczyło wł. w panelu sterowania Nvidii filtrowanie anizotropowe dla F3.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Bonawentura on Październik 26, 2010, 09:11:24
Dziwna sprawa - po zainstalowaniu New Vegas, kiedy uruchamiam Fo3 najpierw uderza kompletny brak muzyki w menu, a następnie wiesza się przy próbie wczytania zapisanej gry, a nawet wyjścia z gry do systemu. New Vegas działa sprawnie - czyżby NV nadpisał coś w systemie, co należało do "trójki"? Nie żebym narzekał, bo zdążyłem tę grę ukończyć, ale to dość niepokojąco-irytujące.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Shael on Październik 26, 2010, 13:37:44
Instalowałeś na nowo system czy coś ? Może czegoś Ci brakuje .


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Bonawentura on Październik 26, 2010, 23:23:12
Instalowałeś na nowo system czy coś ? Może czegoś Ci brakuje .

Nie - tylko New Vegas.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: adamek00711 on Wrzesień 20, 2011, 06:50:56
Witam. Kupilem Fallout 3 we czwartek. Gra na fabrycznym systemie opieracyjnym win7 jakos sie uruchomila i dzialala (nie bez problemow). Po formacie, ktory byl w niedziele nie dziala... Pomocy, robilem doslownie wszystko co napisane w internecie aby to naprawic. Tryb zgodnosci, sterowniki, komendy na 2rdzenie, patche ktore byly na plycie. Nie mam pomyslow co dalej robic, aby zmusic gre do dzialania. Przy wlozeniu plyty do napedu laptop prosi o....wlozenie plyty....Mozna zainstalowac poprzez "moj komputer", ale klikajac na gre znowu ten komunikat, ze nie ma plyty. System bez jakichkolwiek zbednych programow (ISO, k-lite, itp). Co robic?, czy odniesc plyte i poprosic o wymiane?.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Wrzesień 20, 2011, 10:27:37
Domyśl się... a co się robi zawsze jak wyskakuje taki komunikat niezależnie do przyczyny? Choć mam też i inną radę... spróbuj wpierw bez patchów, bo czasem to one mieszają (też tak kiedyś miałem).


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: adamek00711 on Wrzesień 20, 2011, 14:39:17
Domyśl się...


Nie mam zielonego pojecia, nie domysle sie. W punkcie zakupu Pan powiedzial, ze autorun sie wlacza. Nie sadze, zeby naped byl uszkodzony skoro inne plyty dzialaja.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Wrzesień 20, 2011, 15:12:44
No dobra to powiem wprost: Problem wygląda na typowy problem z DRM"amami (skoro nie rozpoznaje płyty jako oryginalną to musi być to problem z zabezpieczeniami rzekomo "antypirackimi"). Lekarstwo na to jest tylko jedno... trzeba spiracić grę. Jeśli masz oryginalną płytę to wszystko to powinno być legalne (niby jest to złamanie licencji EULA, ale ta jest że tak powiem bytem wirtualnym bo nie ma czegoś takiego jak licencje dla osób fizycznych).


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: adamek00711 on Wrzesień 20, 2011, 15:30:23
Nawet z crackiem nie dziala. Jedna wazna rzecz o ktorej zapomnialem - bylem dzisiaj w centrum zakupu i tam gosciu odpalil autorun bez problemu.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Wrzesień 20, 2011, 15:39:49
Czekaj... to udało ci się zainstalować grę, czy po porostu napęd w ogóle nie wykrywa płyty i nawet to nie jest możliwe? Bo widzisz... to wiele zmienia?


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: adamek00711 on Wrzesień 20, 2011, 15:56:06
Zainstalowalem gre poprzez moj komputer - PPM dysk-otworz-instalator. Nastepnie stosowalem wszystkie zalecane czynnosci, ale gra nadal sie wiesza. Uruchomilem gre po tym jak zaladowalem cracka. Wczesniej gra pytala o plyte jak przy instalacji.


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Wrzesień 20, 2011, 17:49:54
Hm? To niestety nie wiem jak ci pomóc...


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: Nightmaster on Wrzesień 20, 2011, 18:31:30
jest na to rozwiązanie, sprawdź czy gra działa z crackiem, jeśli tak to znaczy że płyta jest skopana i oddaj towar na niezgodność z umową


Tytuł: Odp: Problem: gra sie wiesza
Wiadomość wysłana przez: adamek00711 on Wrzesień 20, 2011, 20:22:04
Chlopaki, nie wiem dlaczego, ale gra...dziala. Zainstalowalem wersje ang z polskimi napisami, chociaz to pewnie nie ma znaczenia. Ciesze sie, ze znowu dziala, aczkolwiek musialem wgrac cracka.... Zawiesza sie, ale dopiero po ok 40minutach, a nie jak poprzednio po 2. Da rade grac :)