Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout

Fallout i Wasteland => Fallout Tactics => Wątek zaczęty przez: majest on Maj 28, 2009, 12:25:40



Tytuł: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: majest on Maj 28, 2009, 12:25:40
Witam,
Jak wiadomo z czasem technika idzie do przodu i sprzęt komputerowy jest coraz lepszy. Doświadczam właśnie tego postępu na monitorze 22" który sprawia bardzo wiele problemów gdy chcę pograć w stare gry... Chodzi mi tutaj głównie o Fallouta Tacticsa w wersji polskiej, orginalnego kupionego zaraz po premierze. Znalazłem rozwiązanie - High resolution patch ale działa on tylko dla wersji angielskiej i niemieckiej. Słyszał może ktoś z was czy istnieje takie cudo dla FT [PL] v1.27? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub rady odnośnie tego wątku proszę o odpowiedzi:)


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Ulyssaeir on Maj 28, 2009, 13:40:17
Prawdę mówiąc nazwa "high resolution patch" kojarzy mi się tylko z takim własnie nieoficjalnym patchem do F2, nie FT, ale jako że w FT zbyt wiele nie grywam to mogło mi coś umknąć. 


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: majest on Maj 28, 2009, 14:01:59
Taki patch istnieje stworzył go ten sam człowiek od High Resolutionów do poprzednich części Fallouta. Patch jest dostępny pod tym linkiem:
http://www.nma-fallout.com/forum/dload.php?action=file&file_id=1241 (http://www.nma-fallout.com/forum/dload.php?action=file&file_id=1241) Lecz działa on jedynie na wersji 1.25 Niemieckiej oraz 1.27 Amerykańskiej:/ Nie wiem dlaczego na 1.27 PL nie działa skoro to ta sama gra, tak samo zaprogramowana itd. tylko inny język wydania...


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Rezro on Maj 28, 2009, 18:00:17
W informatyce zmiana jednej literki może skutecznie zadławić program, dlatego jak łatwo zgadnąć wersja PL to nie jest TA SAMA gra, lecz nieco zmieniona co najczęściej musi taki patch uwzględniać.


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: majest on Maj 28, 2009, 21:18:05
Rozumiem:/ A może ktoś też ma taki problem z FT na dużych rozdzielczościach i jakoś znalazł rozwiązanie lub wie jak to naprawić?


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Jim Cojones on Maj 28, 2009, 22:16:18
Możesz spróbować zwrócić się do Masha z pytaniem, czy byłby zainteresowany zrobieniem wersji dla FT PL i czy wystarczyłoby mu do pracy, jeśli wysłałbyś mu sam plik bos.exe. Podejrzewam, że skoro był w stanie zrobić patcha dla dwu różnych wydań, to raczej nie potrzebował całej gry. Tym bardziej, że jak widzę, mieszka w Australii, gdzie może być cienko z dostępem do niemieckiego FT.

Oczywiście nie można oczekiwać, że zrobi to w kilka dni, ale to lepsze rozwiązanie, niż żadne. I rozwiązałoby problem nie tylko dla Ciebie, ale też dla każdego innego polskiego gracza, który byłby zainteresowany grą w Tacticsa w wysokiej rozdzielczości.


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Uqahs on Maj 29, 2009, 01:12:09
A ja zagrałem w Fallouta Tactics w wysokiej rozdzialce bez żadnych patchy. Wystarczy zrobić skrót do gry i w polu Element docelowy dopisać na końcu -windowed albo -w, a w polu Uruchom wybrać Zmaksymalizowane. Gra się uruchomi w zmaksymalizowanym oknie, gdy się załaduje mapkę, będzie ona wyświetlana w pełnej rozdzielczości ekranu.

Tylko potem jest problem z powrotem do pełnego ekranu. Trzeba w opcjach w grze ustawić ponownie rozdzielczość i wtedy wrócimy do pełnego ekranu, lecz do maksymalnie rozdzielczości 1024x768.


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: majest on Maj 29, 2009, 07:11:19
hehe działa :):) Dobra robota Uqahs. Najprostsze rozwiązania są najlepsze :D Nie dość że mamy gre w wysokiej rozdzielczości to mamy również łatwy dostęp do paska zadań na dole gdzie można sobie w łatwy sposób np zmieniać muzę w programie albo rozmawiać z kimś przez komunikator:D Co do zgłoszenia do masha porozumiem się z nim w niedzielę (wyjazd 3-dniowy) i dam znać tutaj na forum jak stoją sprawy. Jeśli ktoś się z nim porozumie to niech też tutaj to zgłosi (po co pisać do człowieka 2 razy) :) Jeszcze raz duży szacunek dla Uqahs'a.


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Ubik on Listopad 08, 2009, 11:26:47
Hmm mi nie działa, wyskakuje fatal error :(

Edit:
sory już zadziałało z -w.
Teraz to całkiem inna jakość

Starajmy się edytować posty, a szczególnie te, które nie wnoszą bo tematu zbyt wielu merytorycznych uwag, po to, by nie były utrudnieniem dla czytelników forum. Dziękuję za uwagę

red. nie wiem (Jasiu)


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: jarekfall on Styczeń 02, 2010, 23:23:22
Witam,
Jak wiadomo z czasem technika idzie do przodu i sprzęt komputerowy jest coraz lepszy. Doświadczam właśnie tego postępu na monitorze 22" który sprawia bardzo wiele problemów gdy chcę pograć w stare gry... Chodzi mi tutaj głównie o Fallouta Tacticsa w wersji polskiej, orginalnego kupionego zaraz po premierze. Znalazłem rozwiązanie - High resolution patch ale działa on tylko dla wersji angielskiej i niemieckiej. Słyszał może ktoś z was czy istnieje takie cudo dla FT [PL] v1.27? Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub rady odnośnie tego wątku proszę o odpowiedzi:)

Rodzaj wersji językowej nie ma znaczenia w przypadku Fallout Tactics v1.27 i zapewne we wcześniejszych wersjach też nie, wszystkie dane zapisane w plikach wykonywalnych są w języku angielskim a w czasie ładowania gry do pamięci komputera, przypisywane są im nazwy w danym języku, zależnie od wersji językowej, pobierane z plików tekstowych. Stąd nie sądzę, aby pliki wykonywalne różniły się w różnych wersjach językowych FT, a także stąd, że wiele obcojęzycznych osób, które korzysta z programu FT Improver nie zgłosiło żadnego problemu, a program przygotowywałem na polskiej wersji językowej FT w wersji 1.27.


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: Xantor on Październik 31, 2013, 17:50:02
Metoda na "Windowed" bardzo fajna, tylko wkurzające jest, że wyłącza się Aero na czas grania w grę.
A ta wersja dla PL wersji gdzie jest wrzucona?


Tytuł: Odp: Fallout Tactics High Resolution Patch [PL]
Wiadomość wysłana przez: klapy4 on Luty 09, 2015, 18:44:28
Trafiłem na temat szukając patcha HD do FT. Ściągnąłem podanego patcha i wszystko działa jak należy z polska wersją.