Trzynasty Schron - Postapokalipsa i Fallout
Czerwiec 21, 2018, 23:59:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czy wiesz że... na Trzynastym Schronie wciąż działa system ankiet. Oddaj głos w aktualnej ankiecie
 
   Strona główna   Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o Modding  (Przeczytany 9887 razy)
legendsofAmon
Kapral
*
Wiadomości: 67


« Odpowiedz #20 : Kwiecień 06, 2015, 11:35:01 »

czemu bezsensownych ? nie jesteś wierny Polsce ? nie wiem ile masz lat ale zachowałeś się teraz jak nieletnia osoba . widać po tobie ze jesteś nieletnie dziecko .
Zapisane
szczypiorofix
St. sierżant
*
Wiadomości: 308


To jest kura, panie generale!


« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2015, 12:18:16 »

W której klasie szkoły podstawowej uczą poprawnego składania zdań oraz tego, że każde nowe zdanie zaczyna się wielką literą?
Zapisane

"Spoglądajcie często na swoje liczniki Geigera, dzieciaki. Tik-tik-tik, tak-tak-tak oznacza, że musicie stamtąd jak najszybciej spierdalać, a potem wziąć trochę Antyradu na wszelki wypadek." - Three Dog
legendsofAmon
Kapral
*
Wiadomości: 67


« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2015, 12:47:15 »

a nie zaczyna się nowe zdania od Wielkiej Litery ? wróć do szkoły skkoro nie miałeś dobrej oceny z Polskiego .  ogólnie to nie wiem o co rzuca się twój znajomy  Rezro  , skoro napisałem pytanie czy ktoś mógłby zrobić tą zbroję jako armor, to odpowiedział jak dziecko z podstawówki ,widać po nim ze coś z nim nie tak albo jeszcze nie dojrzał.

Usunąłem bełkot, polityczne dyskusje to inny dział.

A-us
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2016, 20:06:54 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
szczypiorofix
St. sierżant
*
Wiadomości: 308


To jest kura, panie generale!


« Odpowiedz #23 : Kwiecień 06, 2015, 20:08:19 »

Książkowy wręcz przykład małolata, który nie umie napisać o co mu chodzi, nie potrafi poprawnie pisać po polsku ale uważa się za wielkiego patriotę, bo chce w grze Fallout 3 mieć zbroję husarską (pewnie o tym była mowa na ostatniej lekcji historii) i tą zbroją chce czcić nasz wspaniały naród na arenie międzynarodowej. Przy okazji wyzwie wszystkich dookoła od dzieci (no bo przecież taki dorosły), napisze, że nie są patriotami (bo nie chcą mu zrobić husarskiej zbroi do gry) i będzie odgrzebywał wszystkie możliwe wątki na forum i pisał co mu ślina na klawiaturę przyniesie. Brak słów.
PS. Zarówno Fallout 3 jak i Fallout New Vegas to gry oznaczone PEGI 18.

J.w.

A-us
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2016, 20:07:40 wysłane przez Aurelinus » Zapisane

"Spoglądajcie często na swoje liczniki Geigera, dzieciaki. Tik-tik-tik, tak-tak-tak oznacza, że musicie stamtąd jak najszybciej spierdalać, a potem wziąć trochę Antyradu na wszelki wypadek." - Three Dog
Rezro
St. chorąży
*
Wiadomości: 3837


Why you people care so much where your souls are?


« Odpowiedz #24 : Kwiecień 07, 2015, 11:35:22 »

Nie no, na serio mnie teraz zatkało! Poziom wypowiedzi Amona jest tak niski że aż brak mi słów. Tak więc odpowiem rzeczowo:

1) Moderów nie obchodzą twoje zachcianki. Oni mają zazwyczaj swoje plany i swoją robotę, więc jeśli sami nie zaakceptuję twojego pomysłu wynikającego z rzeczowej dyskusji to sobie daruj. Nikogo nie obchodzi to czego ty chcesz a już w szczególności nie pseudo-patriotyzm, a jak ci zależy to sam zacznij modować zamiast wkurzać ludzi spamowaniem i jęczeniem niczym jakieś Emo.

2) Co to w ogóle jest zbroja Husarska? Jako że już zarzuciłeś mi brak patriotyzmu w stylu "panie prezesie", to muszę założyć że brakuje ci wiedzy i wyciągniesz niewłaściwe wnioski z tego pytania, więc wyjaśniam: Nie ma czegoś takiego! Husaria była pierwotnie lekką jazdą zaczepną, którą po rozwiązani Lancierów dozbrojono i przekształcono w rodzaj średnio-ciężkiej jazdy łączącej mobilność i ciężkie uzbrojenie. Pierwotnie dysponowali oni zredukowaną płytą, którą z czasem wymieniono na karacenę i bardziej nowoczesne elementy uzbrojenia. Skrzydła husarskie to pic na wodę fotomontaż. Husaria zaczęła stosować ozdobną listwę montowaną do siodła dopiero w wojnie z Turcją (bowiem Turcy stosowali wnyki), a po wszystkim "słynne" husarskie skrzydło (nigdy nie było dwóch) co najwyżej stosowali kurierzy.

J.w.

A-us
.
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2016, 20:08:19 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Adam
St. sierżant
*
Wiadomości: 449


WWW
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 08, 2015, 15:28:47 »

Dajcie chłopakowi spokój, fallout to gówno, wierni Polsce grają tylko w gry ze zbroją husarską  Baunsuj!!!

Usunąłem nieczynny link.

A-us
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2016, 20:09:10 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Rezro
St. chorąży
*
Wiadomości: 3837


Why you people care so much where your souls are?


« Odpowiedz #26 : Kwiecień 09, 2015, 10:56:53 »

Miałem nadzieje zapomnieć o Afterfailu Fuuuj
Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #27 : Czerwiec 20, 2016, 07:57:03 »

Podepnę się z pytaniem. Aurelinusie, proszę o pomoc o ile możesz i chcesz  Wink Wgrałem sobie plugin NVInterior Project (trzy pliki esm i bsa, głównie dodaje kilkanaście dodatkowych budynków). Postanowiłem sobie je spolszczyć i w GECKU wczytałem je wraz z plikiem polonizującym podstawkę. Potem stworzyłem osobny plik polonizujący esp. I ten plik powoduje, że podczas przechodzenia pomiędzy lokacjami lub zapisu gry wywala mnie do pulpitu. Co może być tego przyczyną? Same pluginy bez mojej topornej polonizacji działają poprawnie (w miarę). Jak w takim razie najlepiej zrobić sobie takie spolszczenie? Zmieniać rozszerzenia pluginów z esm na esp i polonizować na "żywym organizmie" (kojarzę, że chyba kiedyś odradzałeś takie rzeczy...) czy może polonizować osobno każdy plik na osobnym esp?
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #28 : Lipiec 04, 2016, 03:26:45 »

Potem stworzyłem osobny plik polonizujący esp. I ten plik powoduje, że podczas przechodzenia pomiędzy lokacjami lub zapisu gry wywala mnie do pulpitu. Co może być tego przyczyną?
Diabli wiedzą. Najlepiej podejrzeć pliki równolegle w FNVEdit, łatwo zobaczyć czego brakuje, albo co wywołuje konflikt.
Jak w takim razie najlepiej zrobić sobie takie spolszczenie? Zmieniać rozszerzenia pluginów z esm na esp i polonizować na "żywym organizmie" (kojarzę, że chyba kiedyś odradzałeś takie rzeczy...) czy może polonizować osobno każdy plik na osobnym esp?
Najlepiej polonizować na osobnym ESPie dla każdego ESMa (można wtedy używać dowolnego edytora, w zasadzie). Można też polonizować pliki ESM bezpośrednio, ale nie w GECKu, ani nie poprzez konwersję ESM>ESP>ESM. Użyj do tego FNVEdit i nie zmieniaj rezszerzenia tylko zapisuj zmiany tak, jak są w pliku ESM. FNVEdit jest o tyle wygodny/dobry, że pozwala łatwo zlokalizować co należy przetłumaczyć, a poza tym, ten edytor nie dorzuca niepotrzebnych śmieci, co GECK robi zawsze (np. niepotrzebna aktualizacja pliku/struktury worldmapy (WMRL), która właśnie może być przyczyną twoich wysypek).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2016, 03:33:17 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #29 : Lipiec 05, 2016, 11:15:26 »

Dzięki Aurelinusie za odpowiedź Smiley Ostatecznie wybrałem plan B i postanowiłem w ogóle zrezygnować z tych kompleksowych "interiorów" na rzecz mniejszych, dodających wnętrza budynków w pojedynczych lokacjach. Łatwiej takie minimody esp kontrolować pod względem zawartości zmian i polonizować "bezpośrednio", przy jednoczesnych sprawdzeniu od razu czy wszystko działa ok. Tak czy siak muszę się zainteresować FNVEdit, bo widzę że jest bardzo przydatny a ja wszystko robię w GECKU. Tak na marginesie: jaki ten FNV fajny. Pewnie także dlatego, że dość łatwo można go zmodyfikować wedle swoich upodobań.
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #30 : Lipiec 07, 2016, 00:30:14 »

Tak na marginesie: jaki ten FNV fajny. Pewnie także dlatego, że dość łatwo można go zmodyfikować wedle swoich upodobań.
Ale generalnie mody są mniej stabilne niż w F3, tzn. bardziej czułe na błędy, których modderzy z reguły robią sporo, są też problemy z samym GECKiem i FNVEdit, np. oba mają jakiś zgrzyt z plikami zachowań proceduralnych, GECK je zapisuje w niepoprawnej kolejności, FNVEdit ewidentnie je uszkadza (może w nowych wersjach jest to poprawione, ostatnie, na których pracowałem miały błędy).
Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #31 : Październik 04, 2016, 21:29:25 »

Aurelinusie, znowu proszę Cię o opinię w jednej drobnej kwestii Wink Lubię bardzo obrzyn, więc postanowiłem w NV zmodyfikować go sobie niejako pod swoje upodobania (i big boomera też) w ten sposób, iż - podobnie jak w F3 - teraz strzelają pojedynczo a od razu dwoma nabojami naraz. W tabelce zmieniłem "use ammo" na 1, ale tak się teraz zastanawiam czy - żeby zachować niejako oryginalny balans i siłę rażenia narzuconą przez autorów - nie powinienem jeszcze zmienić - strzelam na czuja - damage'u z 100 na 50 (120 na 60) oraz projectiles (kurde, nie za bardzo wiem co te projectiles w sumie oznaczają...) z 14 na 7. Porównałem sobie do F3 i tam damage obrzyna to 50 (okulawiacza 75) a te enigmantyczne projectiles wynosi 9. Mógłbyś mnie szanowny Aurelinusie nieco oświecić?
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #32 : Październik 16, 2016, 02:02:19 »

Aurelinusie, znowu proszę Cię o opinię w jednej drobnej kwestii Wink Lubię bardzo obrzyn, więc postanowiłem w NV zmodyfikować go sobie niejako pod swoje upodobania (i big boomera też) w ten sposób, iż - podobnie jak w F3 - teraz strzelają pojedynczo a od razu dwoma nabojami naraz. W tabelce zmieniłem "use ammo" na 1, ale tak się teraz zastanawiam czy - żeby zachować niejako oryginalny balans i siłę rażenia narzuconą przez autorów - nie powinienem jeszcze zmienić - strzelam na czuja - damage'u z 100 na 50 (120 na 60) oraz projectiles (kurde, nie za bardzo wiem co te projectiles w sumie oznaczają...) z 14 na 7. Porównałem sobie do F3 i tam damage obrzyna to 50 (okulawiacza 75) a te enigmantyczne projectiles wynosi 9. Mógłbyś mnie szanowny Aurelinusie nieco oświecić?
Obrzyn jest dwustrzałowy, więc teoretycznie powinien mieć możliwość strzelania jednym lub dwoma nabojami, czego bez skryptu oczywiście nie zrobisz Żółtek.
Kwestii ilości obrażeń ci nie podpowiem, bo to kwestia gustu - z pewnością w naturze nie zadaje więcej obrażeń niż każda inna strzelba Wink. na dodatek to broń wybitnie krótkodystansowa, co mechanika silnika mocno olewa i możesz ze strzelb strzelać jak ze snajperki... Da się to nieco "skrócić" obniżając parametr prędkości "kuli", znajdziesz odniesienie do tego pliku w okienku Projectile.
"# Projectiles" - bo chyba o to pytasz - to niezbyt istotny, tylko graficzny ficzer, polegający na tym, że podajesz tu ilość wyświetlanych mini-kulek symulujących rozrzut broni śrutowej (6 oznacza, że wyświetlanych jest rzekomo 6 kulek, a raczej ich trajektorii lotu). Tak czy siak tego nie widać w praktyce, więc nie ma znaczenia czy ustawisz 5, 10 czy x, ewentualnie możesz co najwyżej wpłynąć na ilość klatek/s w grze podczas strzelania, jak przesadzisz. Bardziej istotnym parametrem graficznym, który widać w postaci błysku/wystrzału przy lufie jest "Muzzle flash" zawarty w ww. pliku "Projectile".
Ponieważ jednak grzebałem w GECKu wieki temu, nie mam pewności, czy ten parametr jakoś nie wpływa na ilość obrażeń (tzn. # Projectiles). Upewnij się, że zmieniając ten parametr nie wzrasta/maleje wynik kalkulacji obrażeń/s (masz to w tym samym oknie głównym po prawej stronie). Wg mojej wiedzy - nie, ale diabli wiedzą...

Jaki-taki opis parametrów broni znajdziesz tu (jest tam kilka nieścisłości, ale ogólnie piszą prawdę Wink):
http://geck.bethsoft.com/index.php?title=Weapons
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2016, 02:07:37 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #33 : Listopad 20, 2016, 20:25:27 »

I kolejne drobne pytanie. Jeden z małych modów tworzy mi markera lokacji na mapie, ale pisanego z małej litery. Chciałbym zmienić na duże litery, żeby było jednakowo. Jak mam kurde znaleźć tego markera, bo już powoli wymiękam. Szukanie "na piechotę" w okienku "cel view" jest nieco karkołomne. Proszę o jakieś wskazówki Wink
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #34 : Listopad 22, 2016, 16:59:07 »

I kolejne drobne pytanie. Jeden z małych modów tworzy mi markera lokacji na mapie, ale pisanego z małej litery. Chciałbym zmienić na duże litery, żeby było jednakowo. Jak mam kurde znaleźć tego markera, bo już powoli wymiękam. Szukanie "na piechotę" w okienku "cel view" jest nieco karkołomne. Proszę o jakieś wskazówki Wink
Zacząłbym od szukania w pliku WRLD (tam są przechowywane wszystkie dane mapy). Znajdź odpowiedni "region" i "cell" w którym go dodano i powinien się pojawić pomiędzy meblami z tego fragmentu mapy (nie ma innej metody) - jak się domyślam to w ten sposób wprowadzono go i stąd problemy z wyszukaniem. Łatwiej będzie go znaleźć w FNVEdit, bo będzie w plikach modu, spisujesz nr ID i potem szukasz w GECKu, ale możesz go spróbować poprawić też w FNVEdit). Inna sprawa, to czy w ogóle da się zmienić czcionkę na duże litery (lub Pierwsze Słowo Z Dużej). Na głównej mapie są z tym problemy - popatrz, że opisy miejscówek po polsku są zawsze DUŻYMI LITERAMI, a po angielsku tylko Pierwsze Z Dużej. Kiedyś w tym grzebałem i za diabła nie mogłem zrobić tak, by oryginalne miejscówki "pisały się" jak po angielsku (dodane w modach już tak), wniosek - Cenega coś wie, czego my nie wiemy ws. czcionek.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2016, 17:19:38 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #35 : Listopad 22, 2016, 18:59:45 »

Dzięki Aurelinusie za rady Smiley Spróbuję tak zrobić. Problem jest chyba tylko taki, że lokacja jest w Westeland NV a to jest kurde największy region. Z interiorami jest łatwiej jak się grzebie w cell'ach. Raz jedyny kiedyś coś takiego robiłem, ale sprawa była prosta, bo był to marker przed Atomic Wrangler, więc do przeszukania był tylko Freeside. Pamiętam, że właśnie wtedy zmieniałem nazwę map markera na duże litery. Wieczorem po meczu spróbuję iść za Twoimi poradami  Wink
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #36 : Listopad 23, 2016, 04:35:58 »

Jest jeszcze druga możliwość przy pomocy samego GECKa - zapamiętaj miejsce będąc w grze, gdzie ten region się aktywuje i poszukaj innego obiektu, który łatwo znaleźć przy pomocy mapy gdzieś w pobliżu tego miejsca/obszaru. Potem uruchom mapę i zrób zoom na ten obszar i wyszukaj tego markera (będzie to o tyle łatwe, że oryginalne obiekty w GECKu będą miały nr 00xxxxxx, a te nowe 01xxxxxx (lub 02, 03xxxxxx, zależy ile innych modów/DLC załadujesz, nr ID pojawiają się w górnym okienku, tym którym przełączasz regiony). Markery leżą na glebie, chyba coś kwadratowego w zielonym kolorze i mają "obszar działania" w postaci widocznej kuli - też zielonkawej, albo niebieskawej, nie pamiętam.

PS. Ach, przypomniałem sobie, że ten problem z wielkością czcionek to był problem z polskimi znakami diakrytycznymi, po przerobieniu DUŻYCH LITER na Pierwsze Z Dużej ginęły ą, ę, ś, ć itd.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2016, 09:36:51 wysłane przez Aurelinus » Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #37 : Listopad 23, 2016, 20:35:01 »

Eureka Smiley Zrobiłem Aurelinusie jak pisałeś w poprzednim poście i udało mi się w końcu namierzyć ten marker na mapie. Litery też zmieniłem - nie było polskich znaków, więc bez problemu. Dzięki ponownie za pomoc.
Zapisane
Sajok
Kapral
*
Wiadomości: 108


« Odpowiedz #38 : Luty 13, 2017, 15:10:09 »

Aurelinusie mam takie w zasadzie banalne pytanie. Jak zrobić, żeby npc nie wchodził w dialog a tylko odzywał się jak każdy random?
Zapisane
Aurelinus
Moderator
*
Wiadomości: 562



WWW
« Odpowiedz #39 : Luty 13, 2017, 18:43:57 »

Jak zrobić, żeby npc nie wchodził w dialog a tylko odzywał się jak każdy random?
Usunąć mu plik dialogu w zakładce "character"? Ewentualnie podejrzeć jaki plik w tym miejscu mają inni "nieczynni" NPCe.
Jeśli się nie mylę, okno z dialogiem jest scrollowane, znajdź nazwę "none" (albo coś podobnego) i ustaw ją w miejscu "Dialog". W ten sam sposób przypisujesz dialogi NPCom, tyle, że w przypadku konkretnych musi za nimi stać odpowiedni plik questu, bo w innym wypadku będzie się kaszanić co mówi i czy w ogóle.
I tu jest problem ww. podejrzenia, że się mylę, bo na pewno w pliku Quest jest zakładka Dialog i każda linijka ma przypisany parametr/warunek konkretnej postaci (np. "Cass == 1"), żeby dialogi się przypisywały tylko do niej.

Sugeruję podpatrzenie innych postaci randomowych, jeśli nadal nie będziesz kumał, zdaj mi relację jak to wygląda, to sobie pewnie przypomnę strukturę, bo zwyczajnie nie pamiętam dokładnie. Dużo randomów jest w Goodsprings, pliki postaci dla nich mają chyba przyrostek "gsXXXXXX" (gs - przyrostek, XXXXXX to nazwa NPCa), ewentualnie w samym mieście NV.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Kanał RSS Trzynastego Schronu Trzynasty Schron na Twitterze Trzynasty Schron na Facebooku Trzynasty Schron na Tumblr Trzynasty Schron na Instagramie Postapokalipsa bez ograniczeń! Radia Trzynastego Schronu na TubaFM Trzynasty Schron na YouTube
Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!