Autor Wątek: W czym samemu kisić żur?  (Przeczytany 21131 razy)

Squonk

  • Schronowy Inżynier
  • Gen. armii - Redaktor
  • *
  • Wiadomości: 8805
  • Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
    • Trzynasty Schron
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Maja 2009, 15:08:07 »
No ale przeca szmatka przepuści powietrze  :P
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.

Holden

  • Major
  • *
  • Wiadomości: 1572
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Maja 2009, 15:32:05 »
hmm sam w sumie nie wiem ale tobie po prostu coś się zepsuło  :P hmm może chodzi o to by ograniczyć dostęp powietrza dlatego szmatka, sam nie wiem ale chyba sam zrobię eksperyment z tym żurkiem bo uwielbią tą zupe

steele777

  • Kapral
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Maja 2009, 19:17:53 »
Jak takie miłe grzybki pojawiają się na powierzchni to nie dawaj skórek od chleba i lepiej dorzuć czosnku chociaż dwa ząbki. Nie dadzą zapachu a będą trzymały paskudztwo z daleka:)   

Holden

  • Major
  • *
  • Wiadomości: 1572
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Maja 2009, 19:26:47 »
ta, właśnie rozmawiałem z mamą i to mogą być właśnie skórki, generalnie jeżeli nie masz naturalnego chleba to lepiej nie dodawać - bo wszystko co teraz można masowo kupić ma konserwanty, po co je dodatkowo jeść ~~  :P no chyba że od chłopa dobry chleb kupisz.

nie wiem

  • Leseferyzm schronowy!
  • Gen. brygady - Redaktor
  • *
  • Wiadomości: 4777
  • Sejmik szlachecki musi być, a nie porządek!
    • Trzynasty Schron
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Maja 2009, 20:18:07 »
no chyba że od chłopa dobry chleb kupisz.

A wołał mnie kto?
Oto człowiek stał się taki jak My (...)

***

Leseferyzm i konsultacja podstawą działania zdrowego systemu schronowego!

Zoor

  • Sojusznicy 13S
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Maja 2009, 14:09:42 »
Cytuj
no chyba że od chłopa dobry chleb kupisz.
Akurat chleb można sobie samemu upiec. I całkiem mnieźle wychodzi nawet w zwykłym piekarniku.
Tandis qu'ils dorment, nous gagnerons victoire.


Squonk

  • Schronowy Inżynier
  • Gen. armii - Redaktor
  • *
  • Wiadomości: 8805
  • Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
    • Trzynasty Schron
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Maja 2009, 23:40:39 »
A więc mamy nowe pytania:

- Jak kisić żur by się armia klonów nie zaczęła tworzyć na powierzchni?
- Jakie zastosować proporcje mąki do wody?
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.

Squonk

  • Schronowy Inżynier
  • Gen. armii - Redaktor
  • *
  • Wiadomości: 8805
  • Wytyczając kierunek - Emanacja azymutem!
    • Trzynasty Schron
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipca 2009, 01:04:44 »
No i co? Czemu temat ucichł? Nikt nie kisi ogó... znaczy żura?  ;D

Ja mam parę spostrzeżeń:
- litr wody na 200 gram mąki,
- cała sztuka według mnie sprowadza się do posiadania odpowiedniego naczynia, nie słoika czy kubka ale kamiennego garnka, w którym żur poleży na tyle długo by się ukisić, a zarazem nie rozwinie się tam żadne "zwierze".

Nie mam natomiast jeszcze pewności co do rodzaju wrzucanej mąki.
Możemy dojść od sukcesu do upadku, od marzeń do urny z prochami. Możemy spaść z czerwonego blasku rakiet, do 'bracie, czy mógłbyś mnie poratować'.

Gocio

  • St. szeregowy
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: W czym samemu kisić żur?
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Września 2009, 22:52:40 »
Siema
U mnie zawsze się robiło żur w słoiku i zawsze wychodził. Nie znam procedury osobiście. Jedyne co wiem to to że kilka pierwszych kwaszeń w nowym naczyniu nie wychodzi tak jak trza. I należy je wylać. O dokładny przepis wypytam sie mojej matrony i przekaże ogółowi by mu kiszenie dobrze wychodziło.